U KZŽ pada broj novooboljelih od koronavirusa, ali se broj hospitaliziranih još ne smanjuje

U zabočkoj bolnici značajno reducirani operacijski i ginekološki programi, rade se samo hitni slučajevi, reorganizacija i u SBKT-u

Objavljeno: 03.12.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija danas broji 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a primjetan je značajni pad novooboljelih na 100.000 stanovnika u proteklih tjedan dana, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na ovotjednoj konferenciji za medije.

Prosjek u posljednjih tjedan dana iznosi 699, dok je prošlog petka bio 1018, a kada je riječ o apsolutnim brojkama, u proteklih tjedan dana je na području županije zabilježen 871 novooboljeli pacijent, a u istom intervalu tjedan dana ranije njih 1267, što predstavlja pad od 31 posto. Ovog je tjedna pristiglo i 838 pozitivnih te 1242 negativna nalaza, što daje udio pozitivnih od 40 posto, odnosno, pet posto manje nego prošloga tjedna.

Nešto je manji i broj hospitaliziranih, kojih je u proteklom tjednu bilo 111, a tjedan dana ranije 114, no iako je pad malen, rekao je Skuliber, to je ujedno i prvi pad još od sredine listopada, kada je hospitalizirano bilo četiri puta manje COVID pozitivnih pacijenata nego danas.

 Broj zaraženih također je manji i u obrazovnim, medicinskim i ustanovama koje pružaju socijalne usluge smještaja.  

Poziv na testiranje

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Tomislav Jadan poslao je važnu poruku svim građanima županije vezanu uz novi soj koronavirusa, omikron.

 –  Pozivamo sve građane Krapinsko – zagorske županije koji su se unazad 14 dana vratili iz područja Južne Afrike, da se jave na testiranje u Zavod za javno zdravstvo. Ovaj poziv se odnosi na sve koji su od 18. studenoga na ovamo, doputovali iz neke od sljedećih zemalja: Južnoafričke Republike, Bocvane, Kraljevine Esvatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Republike Mozambik. Neovisno o tome imaju li simptome, jesu li cijepljeni ili su preboljeli, poziv na PCR testiranje ili testiranje antigenskim testom upućuje se svim osobama s područja županije koje su doputovale iz navedenih zemalja, nastavno na odluku Stožera civilne zaštite o primjeni posebnih epidemioloških mjera prilikom prelaska granice Republike Hrvatske koja je na snazi od 30. studenoga – rekao je Jadan i dodao kako se javiti mogu na broj 099 529 8199.  

Jadan je također istaknuo da je u studenome utrošena čak 18.541 doza cjepiva, za razliku od prethodnih mjeseci, kolovoza, rujna i listopada, kada je prosjek bio oko 5100 doza cjepiva, što je 3,5 puta više.

Zamjenica ravnatelja OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Ljiljana Družinec – Hršak rekla je da, iako brojevi novozaraženih padaju, to se još uvijek nije odrazilo na broj hospitalizacija u bolnici. Dodala je i da su u zabočkoj bolnici značajno reducirani operacijski i ginekološki programi, u kojima se rade samo hitni slučajevi, a i interna je morala reducirati dnevnu bolnicu i polikliniku te je smanjila broj kreveta jer su oni raspoređeni za COVID odjele.

Smanjeni ostali programi

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić također je naglasila da se trenutno ne vidi pad broja zaraženih na broju hospitaliziranih i da su se u bolnici u Krapinskim Toplicama također morale raditi reorganizacije.

– Prijem na neurološku, kraniocerebralnu i ortopedsku rehabilitaciju je nešto manji, kako bismo mogli organizirati i posložiti sestrinsku skrb na COVID pacijente. Ovaj manjak prijema u stacionar pokušavamo nadoknaditi pojačanim radom u poliklinici, tako da sva naša radilišta specijalističke ambulante i dijagnostike rade u normalnom obimu, isto kao i ambulante fizikalne terapije – rekla je Žnidarić.

Župan Željko Kolar posebno se osvrnuo na broj preminulih, za kojeg je rekao da je enormno visok, a naglasio je i važnost cijepljenja, iznijevši podatak da više od 80 posto preminulih nije bilo cijepljeno. Također, Kolar je javnosti uputio apel.

– S obzirom na to da je počelo vrijeme adventa i došašća, organiziraju se razno – razne priredbe. Doduše, to je na otvorenom, međutim, i za to postoje određena pravila kojih se treba pridržavati. Molim sve organizatore da se toga i drže. Postoje načini da se to organizira, a postoje i mjere kojih se treba pridržavati, pa lijepo molim, svi su oni dobili upute našeg Stožera, ali i Civilne zaštite u Krapini. Tako da, svi oni koji bi mogli organizirati neke slične manifestacije, trebaju se pridržavati mjera koje su propisane da nastavimo s ovim trendom u kojem imamo manje novooboljelih – zaključio je župan. (Vanja Hozmec)   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba