Kulturni program za sve generacije!

“STUB-KULTURA” U JESENSKOM IZDANJU: Od radionica o jeziku i čitateljskog kluba do vinorela i interpretacije lokalne baštine

Objavljeno: 25.11.2021. zagorjeinternational

Dolaskom rujna, nova jesenska sezona radionica u sklopu projekta “Stub-kultura” krenula je punim pogonom.
Rujan je započeo održavanjem posljednje radionice o jeziku “Kajkavski naš svagdanji”, voditeljice Danice Leštek, na kojoj su sudionici pročitali svoje radove na kajkavskome nastale tijekom i za potrebe radionice. Njihovi tekstovi dostupni su na internetskoj stranici radionice, a mali tiskani zbornik bit će objavljen do kraja ove godine.

Glazbene slušaonice koje vodi i uređuje Željko Popović vratile su se u svoj uobičajeni raspored te se održavaju u prostorijama Društvenog centra, uz mogućnost sudjelovanja i putem Zoom aplikacije za sve slušatelje koji nisu u mogućnosti prisustvovati uživo.

Na Kreativnim radionicama za djecu i osobe s invaliditetom koje vodi Tanja Bakek, sudionici su se prvo prisjećali ljetnih dogodovština i morskih priča, a potom se, ukorak s jeseni, prebacili na motive vezane uz to godišnje doba te na obilježavanje prigodnih datuma kao što je Noć vještica.

Za potrebe Radionica interpretacije lokalne baštine, voditeljica programa Vlasta Horvatić-Gmaz svoje je polaznike povela u Muzej seljačkih buna, kako bi iskusili muzejsku interpretaciju baštine primjenom novih tehnologija (hologramske naočale) te saznali ponešto o industrijskoj baštini Hrvatskog zagorja obilaskom istoimene izložbe.

Tijekom šetnje po Oroslavju, sudionici su razgledali Vranyczanyjev park, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, ali i dobili rijetku priliku razgledati unutrašnjost dvorca Donje Oroslavje te čuti iz prve ruke priče o obitelji Prpić, zahvaljujući gostovanju Lucije Prpić, kao i čuti priče iz njegove povijesti od mr. sc. Branka Čička.

Krajem rujna i početkom listopada vrijeme je odlično poslužilo, stoga je bilo moguće organizirati radionicu vinorela na otvorenome, na kojoj su Ivica Kiš i Željko Zima polaznicima dali priliku da se izraze tom specifičnom slikarskom tehnikom, kao i posljednju radionicu iz ciklusa “Održivi razvoj” voditeljice Emine Jukić. Ivana Škiljan sa svojim je malim arheolozima zatvorila nalazište na Starome gradu te će se Radionice arheologije zajednice do kraja programa održavati u prostorijama Društvenog centra, uz pripremu za izložbu koja je u planu za koji mjesec.

Polaznice Čitateljskog kluba prvi jesenski susret provele su razmjenjujući podijeljena mišljenja o romanu “Kratka povijest traktora na ukrajinskom” autorice Marine Lewycke, a sljedeći u jednoglasnom oduševljenju nagrađivanim romanom “Mladenka kostonoga” Želimira Periša.

S obzirom na to da se radionice ponovno u potpunosti održavaju uživo, na raspored su se vratile “Ljudske priče” Senke Susović – jer je razmjena iskustva uvijek bolja uz neposredni kontakt.

Na radionici u rujnu gosti su bili dr. sc. Bojana Schubert i Grgo Petrov, koji su tom prilikom promovirali svoju znanstvenu slikovnicu “Priča o jednom Kaju”, ali i podijelili s prisutnima priče o vlastitom radu na promociji kajkavskog jezika među svim generacijama. Na samom kraju listopada, upriličen je susret sa Sonjom Borovčak, uz razgovor o njezinom angažmanu i volonterskom radu za djecu, iskustvima u politici i osobnim promišljanjima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Kajkaviane.

Vrijednost projekta: 1.847.554,86 kn
EU sredstva: 1.570.421,63 kn
Državni proračun: 277.133,23 kn

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba