Međunarodni je dan tolerancije

“Muškarci su bolji vozači od žena”, “Romi su neobrazovani”: Riješite test i doznajte razlikujete li stereotipe i predrasude

Objavljeno: 16.11.2021. zagorjeinternational

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan tolerancije, koji su utemeljili Ujedinjeni narodi. Time su željeli dati snažniji doprinos njegovanju razumijevanju između kultura i pojedinaca, a što je ključno za suzbijanje diskriminacije. U UNESCO-voj Deklaraciji o načelima tolerancije istaknuto je kako tolerancija nije “podnošenje“ ili pasivno prihvaćanje drukčijeg, već prepoznavanje univerzalnosti ljudskih prava i temeljnih sloboda svih ljudi.

Naglašava se da je tolerancija moralna, ali i zakonska obveza. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih pedeset godina, s naglaskom potreba da sve države trebaju osigurati jednakost postupanja.

Nepravde, nasilje, diskriminiranje i govor mržnje posljedice su netolerantnog ponašanja, a mogu se spriječiti edukacijom, preventivnim programima, senzibilizacijom i dobrom komunikacijom.

S ciljem izgradnje kulture dijaloga, tolerancije i nenasilja, Ministarstvo unutarnjih poslova RH u suradnji s partnerima provodi preventivni program “Zajedno protiv govora mržnje”, a kojeg je kao primjer dobre prakse prepoznala i Europska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

Iz MUP-a pozivaju djecu i mlade te njihove roditelje predlažu da se upoznaju s edukativnim interaktivnim sadržajem CARNET-a, te pogledaju video i riješe test kako bi doznali jesu li osobno izloženi nekim stereotipima i predrasudama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba