Neslužbeni rezutati popisa stanovništva

Bit će nas ispod četiri milijuna?

Objavljeno: 09.11.2021. zagorjeinternational

Prema neslužbenim rezultatima popisa stanovništva, gledajući podatke koje je u utorak objavio Jutarnji list, ispada da u Hrvatskoj živi manje od 3,9 milijuna stanovnika, piše Dnevnik.hr.

Službene rezultate Državni zavod za statistiku trebao bi objaviti do sredine siječnja, a svoje procjene iznio je i demograf Ivan Čipin.

– Bit će nas između 3,9 i četiri milijuna, bliže 3,9, budući da emigracijski podaci nisu točni. Procjene Državnog zavoda za statistiku rađene početkom godine, govore da nas ima više od četiri milijuna, ali nas je barem 50.000 do 80.000 manje. To je rezultat podcijenjene emigracije, odnosno broja iseljenih. S druge strane, imamo sve više doseljenih stranih radnika, posebno iz zemalja bivše Jugoslavije, koje ni korona kriza nije zaustavila. Njih je privukao nedostatak radne snage, posebno u građevinarstvu i turizmu. Ako su ti radnici dulje od godinu dana u Hrvatskoj, pa čak i ako su došli prije tri mjeseca, ali imaju ugovor na godinu dana ili dvije, oni se trebaju priključiti popisu i zbog njih mislim da nećemo pasti ispod 3,9 milijuna – pojasnio je Čipin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba