Ovi su vremešni maturanti krapinsku gimnaziju završili prije 50 godina

PROSLAVA ZA PAMĆENJE: Vozili se autobusom iz ’71., izdali prigodnu brošuru, a druženje je potrajalo do kasnih sati

Objavljeno: 06.11.2021. Valentina Cigula

Kada prođe pet godina od mature, mnogima se učini kao da su svoje školovanje završili davno, no što bi onda tek rekla generacija krapinskih maturanata opće gimnazije koji su školske klupe napustili prije 50 godina i prošlog petka proslavili svoj veliki jubilej?

Te 1971. godine svoju je gimnazijsku avanturu završilo 44 učenika – 21 učenik 4. A razreda i 23 učenika 4. B razreda. Generacija je to koja je iz krapinske srednje škole s mnoštvom lijepih sjećanja na školske dane i izlete na kojima su bili te maturalno putovanje po Italiji, ponosno izašla koračajući prema novim izazovima daljnjeg školovanja i zapošljavanja. Od mature, sastajali su se svakih pet godina, razgovarajući o školovanju, zaposlenju i svojim obiteljima, a nakon proslave 45. godišnjice, odlučili su se sastajati svake godine.

Zaslužena mirovina

Svi oni završili su svoj radni vijek, i sada žive u Hrvatskom zagorju, Zagrebu, Dalmaciji, Sloveniji… Nažalost, većina njihovih učitelja i profesora je preminulo, a preminulo je i deset maturanata generacije – tri iz 4. A razreda i sedam iz 4.B razreda.

Proslavi velike 50. obljetnice, od 34 živuća maturanta generacije, prisustvovalo je njih 22. Nakon fotografiranja ispred zgrade Srednje škole Krapina, uz prigodan program u dvorani škole, cijelu generaciju je prozvala i pozdravila zamjenica ravnatelja Dijana Burić, dok je u ime Grada Krapine, koji je bio pokrovitelj obilježavanja 50 obljetnice mature, to učinila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Andrea Cobović.

– Nakon te male svečanosti Antun Presečki nas je svojim povijesnim vozilom, autobusom također iz 1971. godine, prebacio na svoje imanje, gdje se druženje nastavilo do kasnih večernjih sati. Kao uspomenu, svi sudionici su dobili podsjetnik u obliku brošure, koji prikazuje sve značajnije trenutke zajedničkih druženja proteklih godina, sa slikama i kratkim životopisom pojedinih bivših maturanata. I, naravno, dogovoren je ponovni sastanak iduće godine, ako to pandemija COVID-a dopusti – otkrio nam je Zdravko Horvat, jedan od maturanata iz 1971. godine.

Pisani trag

Kako kaže, brošura je nastala u želji da se ovaj jubilej na neki način još dodatno obilježi te da ostane pisani trag o generaciji maturanata školske godine 1970./1971.

– Zahvaljujemo svima koji su pomogli svojim prilozima, tekstovima ili fotografijama u nastanku i završetku ove knjižice za uspomenu svima nama maturantima 1970./1971. i svim ostalima koji će pokazati interes za nju. Zahvaljujemo gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću na pokroviteljstvu obilježavanja 50. godišnjice mature i na pomoći oko tiskanja knjige te Mariji Bolšec na pregledu i lektoriranju teksta. Posebno zahvaljujemo Vilku Žiljaku na grafičkoj pripremi teksta i na tiskanju knjige – kazali su Josip Vincelj i Mirko Mužek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba