U sklopu pregovora između triju stranaka o formiranju nove Vlade, 'na stolu' se našla i ova inicijativa:

Uskoro legalizacija kanabisa i u Njemačkoj?

Objavljeno: 24.10.2021. zagorjeinternational

U Njemačkoj postoji velika vjerojatnost da bi upotreba marihuane mogla postati legalna.

Naime, trenutno traju pregovori između triju stranaka – socijaldemokrata, zelenih i liberala za formiranje nove vlade, pa tako zeleni i liberali podržavaju legalizaciju i kontroliranu prodaju, dok su socijaldemokrati zasad bili za opciju legalizacije kanabisa, no isprva kroz pilot-projekte, piše Index.hr.

Trenutna situacija u Njemačkoj vezano uz posjedovanje kanabisa “za osobnu upotrebu“, jest da se ono u principu tolerira, no prodaja je nezakonita, što znači da zbog nekoliko grama marihuane nećete imati problema s policijom i pravosuđem. Primjerice, granica tolerancije, u većem dijelu države je šest grama, dok je to u Berlinu – 15.

U kojim se država legalno može prodavati kanabis?

Vjerojatno najpoznatija država u kojoj je dozvoljena njegova prodaja je Nizozemska, u kojoj specijalizirani coffeeshopovi, dnevno smiju gostima prodati po najviše pet grama kanabisa, pri čemu moraju ispuniti stroge uvjete, pa tako primjerice, ne smiju točiti alkohol, zabranjeno je njihovo reklamiranje, a kaznenim se djelom smatra ako neki od njih, ima zalihe veće od pola kilograma. Jednako tako, ove prodavaonice, laku bi drogu, teoretski, smjele prodavati samo osobama s boravišnom dozvolom u Nizozemskoj.

40 grama

Prva država na svijetu koja je odlučila 2013. godine potpuno legalizirati “rekreativnu upotrebu kanabisa“, odnosno onu koja nije u medicinske svrhe, bio je Urugvaj, u kojem svatko može registrirati ga i nabaviti na legalan način u klubovima i ljekarnama, a punoljetni Urugvajac smije uzgajati biljke, pri čemu smije najviše posaditi šest stabljiki te žetva ne smije dati više od 480 grama godišnje. Mjesečno je dozvoljeno kupiti 40 grama.

Sjedinjenim Američkim Državama,  35 saveznih država legaliziralo je marihuanu za medicinske svrhe, a među njima, njih 16 dozvoljava pušenje i u “rekreativne“ svrhe.

U Portugalu se na isti način tretiraju marihuana i heroin – bez liječničkog recepta, kanabis se može kupiti samo na ilegalan način, no posjedovanje bilo koje tvari smatra se najviše prekršajem, a ne kaznenim djelom. Dakle, prekršitelji će morati platiti kaznu ili će biti poslani na društveno korisni rad ili rehabilitaciju, no neće dobiti zatvorsku kaznu.

Jamajka je upotrebu marihuane dekriminalizirala 2015. godine. Građanima je dozvoljen uzgoj do pet stabljika, a pušiti se smije u svojoj kući ili u ovlaštenim prostorima. Ako nemate liječnički recept ili pripadate rastafarijanskoj religiji jer njima je dozvoljeno uživanje marihuane bez ograničenja jer se to smatra religijskim ritualom, a uhvate vas s manje od 50 grama marihuane, nećete biti kazneno gonjeni, već ćete dobiti manju novčanu kaznu.

2018. godine

Kanadi  pušenje marihuane koje nije u medicinske svrhe legalizirano je 2018. godine. I dalje je ilegalno posjedovati preko 30 grama. Legalizacija je smanjila diskriminaciju jer prema jednoj studiji, za posjedovanje marihuane u Torontu, u trećini slučajeva bili su optuženi tamnoputi građani koji čine tek 8.8 posto stanovništva, a smanjio se i broj istraga i zatvorskih kazni.

Južnoafrička Republika i Gruzija, 2018. godine legalizirale su upotrebu marihuane u “rekreativne“ svrhe, a Gruzija ga smije i izvoziti. U ožujku ove godine, Vrhovni sud u Meksiku dekriminalizirao je privatnu rekreativnu upotrebu marihuane za punoljetne. Prodaja i dalje nije legalna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba