Danas počinje jesensko cijepljenje lisica na području Hrvatske

Mamce s cjepivom ne smije se dirati golim rukama, ali nisu štetni za kućne ljubimce

Objavljeno: 20.10.2021. zagorjeinternational

S današnjim danom je započela kampanja oralnog cijepljenja lisica na području Republike Hrvatske, koja će trajati do 25. listopada.

Program je financiran europskim sredstvima i za cilj ima održati status Hrvatske zemljom slobodnom od bjesnoće, a zahvaljujući programu, posljednji je slučaj bjesnoće kod nas zabilježen 2014. godine.

Također, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zarazna bolest i ovom se mjerom tako značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji.

U dva navrata

Mamci se u Hrvatskoj polažu zrakoplovima koji su dokazano najučinkovitije i najisplativije sredstvo za distribuciju mamaca s cjepivom. Cijepljenje se provodi na cijelom području RH, izuzev jadranskih otoka te će tijekom svake kampanje biti položeno 1.332.925 mamaca s cjepivom, odnosno 2.665.850 godišnje.

Mjera se provodi dva puta godišnje, na jesen i u proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu s cjepivom, te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Hrvatskoj je ovaj status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće dodijeljen kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, a čime je i obilježena ovogodišnja kampanja.

Rukovanje mamcima

Pronađu li se mamci u prirodi, ne smije ih se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, no njegov miris može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.

Važno je napomenuti da mamci nisu opasni za kućne ljubimce, ali i da nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće, stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Ako je vanjski omot mamca oštećen i cjepivo je u njemu vidljivo, mamac više nije djelotvoran te se, uz zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj mamca došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku.

Građane se poziva da u dane provođenja oralnog cijepljenja, ali i 30 dana nakon završetka, svoje kućne ljubimce prilikom kretanja javnim površinama i parkovima drže na oprezu kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom.

Dodatne informacije o jesenskom oralno cijepljenju lisica možete pronaći na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba