Danas imendane slave Franjo, Danijel i Dario

Otkrijte značenje ovih imena

Objavljeno: 10.10.2021. zagorjeinternational

Danas imendane slave Franjo, uz spomendan sv. Franje Borgia, Danijel/Danijela i Dario/Darija.

Franjo je veoma često hrvatsko ime. Ustaljeno tumačenje imena je da znači “mali Francuz” jer je postalo poznato po Giovanniju Bernardoneu, poznatom kao sveti Franjo Asiški, kojeg je otac tako nazvao od milja (Frančesko), jer mu je majka bila Francuskinja. Međutim, ime Franc (njem. Franz) je bilo poznato još i prije Franje Asinškog, a značilo je “pripadnik plemena Franci”. Franci su bili germansko pleme koje je nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva vladalo područjem današnje Francuske, ondašnje Galije i današnje Njemačke. A samo ime plemena “Franci” je izvedeno od germanske riječi “frei”, što znači “slobodan”.

Ime Darija izvedeno je od imenice “dar”- poklon, onaj koji je dar (poklon) s neba, da u životu bude darivan. Također se tumači da je izvedeno od grčkog “Dareios”, izvorno iz perzijskog “dara”, u značenju “imati, posjedovati”. Najpoznatiji je perzijski kralj Darije Veliki. Ženske inačice su Darija i Darijana.

Daniel je biblijsko ime, glavno je lice istoimene starozavjetne knjige. Naš oblik imena je nastao iz latinskog jezika, a riječ je izvorno hebrejskog (židovskog) korijena, složena od dan – onaj koji sudi (izvedenica od glagola din) i riječi El, česte u hebrejskim imenima, a znači Bog. Stoga bi prijevod imena Danijel bio ‘Bog sudi’ ili ‘Bog je moj sudac’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba