U SKLOPU “BRANJA GROJZDJA“: U Pregradi otvorena izložba “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“

“Želja nam je da se prostor nekadašnjeg Ugljenokopa Pregrada proglasi zaštićenim kulturnim dobrom“

Objavljeno: 23.09.2021. zagorjeinternational

U galeriji Muzeja grada Pregrade, u sklopu manifestacije “Branje grojzdja“, u srijedu je otvorena izložba “Rudnik koji život znači – skrivena rudarska baština Zagorja“, koju su zajednički pripremili ravnatelji Muzeja grada Pregrade i Muzeja Radboa iz Radoboja.
Prigodni program otvorenja održan je na terasi Gradske kavane, a u uvodnom obraćanju ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar istaknuo je da izložba predstavlja lijep primjer međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje između Muzeja Radboa i Muzeja grada Pregrade, koje, osim muzejske djelatnosti, povezuje i rudarska tradicija i baština.

Turističke svrhe

– Kroz organizaciju različitih prigodnih događanja, nastojimo sačuvati uspomenu na pregradski rudnik, na Ugljenokop Pregrada. Želja nam je da se prostor nekadašnjeg Ugljenokopa Pregrada proglasi zaštićenim kulturnim dobrom u smislu industrijske baštine te da se dio nekadašnje ukupne duljine podzemnih rovova revitalizira i uredi za posjetitelje. S jedne strane, na taj bismo način oživjeli sjećanje na stoljetnu tradiciju rudarenja, a objekte nekadašnjeg rudnika još jednom stavili u funkciju, ali ovog puta u kulturne i turističke svrhe – istaknuo je Špoljar.
Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Radboa Ivana Hazulin Pospiš, koja je naglasila važnost očuvanja rudarske baštine. Također je najavila da će izložba biti postavljena i u Radoboju i to za blagdan sv. Barbare.

Ministarstvo kulture

Građu za izložbu posudili su Muzej Radboa iz Radoboja, Muzeji Hrvatskog zagorja, Dvor Veliki Tabor, Kulturno – športska udruga “Gustav Krklec” Lupinjak – Strmec, ali i fizičke osobe i obitelji iz Pregrade: Gordana Krizmanić, Vjekoslav Gorup, Slavica Reiner, Marijana Sedlar, Ljiljana Šimun te Katarina Žlibar iz Kućan Marofa u Varaždinskoj županiji.
Program otvorenja uveličao je učenik Glazbene škole Pregrada David Janžek na trubi uz klavirsku pratnju profesorice Darjane Blaće Šojat.
Otvorenju su prisustvovali i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, predsjednica Općinskog vijeća Radoboja Vanja Potočki te župnik Župe Pregrada, vlč. Ivan Mikec.
Izložbu podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Pregrada, a može se razgledati do 22. studenoga.
U petak će se na Trgu Gospe Kunagorske s početkom u 19 sati održati Festival vinskih popevki i napitnica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba