BRUTALNO ISKREN: Međimurski župan Matija Posavec, komentirajući tragediju iz Paraga kod Nedelišća, stvari nazvao pravim imenom

“U romskim naseljima postoji problem divlje vožnje, pijančevanja, zanemarivanja djece, nenamjenskog trošenja socijalne pomoći, krađe i ilegalnog oružja – to sustav treba riješiti”

Objavljeno: 26.08.2021. admin

Tragediju koja se u utorak dogodila u Paragu kod Nedelišća, kada je ubijena žena, a petero osoba, među kojima je i desetogodišnja djevojčica, je ozlijeđeno, za Dnevnik Nove TV komentirao je i međimurski župan Matija Posavec.

– Kada se prije dvije godine dogodila slična situacija u drugom naselju, govorili smo i ukazivali na probleme koji evidentno postoje i te probleme treba nazvati pravim imenom bez uvijanja što ću ja i učiniti: u romskim naseljima postoji problem divlje vožnje, pijančevanja, zanemarivanja djece, nenamjenskog trošenja socijalne pomoći i ilegalnog oružja i to je naprosto problem koji sustav treba riješiti. Ako netko nenamjenski troši socijalnu pomoć, ako ilegalno gradi, ako uzrokuje požare, ako krade, ako zastrašuje svoje sugrađane, treba reagirati i sankcionirati ga. Sve dok u dovoljnoj mjeri ne bude sankcioniranja, tada ga zapravo motivirate da to čini i dalje i žao mi je što se sve dogodilo, ali opet pozivam: nudim rješenja, poslušajte nas, možemo i te probleme riješiti – kazao je Posavec, odbacivši tvrdnje da policija ne poduzima dovoljno kada je riječ o oružju:

– Policija itekako poduzima. Kada u proteklih 25 dana imate 41 intervenciju samo u tom jednom romskom naselju, onda vidite koliko je sustav opterećen u smislu da sankcionira ili preko svog sustava te stvari riješi. Naprosto problem je malo širi i treba ga šire sagledavati, ne samo s aspekta policije, nego i pravosuđa i socijalne skrbi, Državnog inspektorata jer postoji i ilegalna gradnja i uzrokovanje požara te zanemarivanje djece što su sve kaznena djela i ono što jedino tražimo jest da se u ovoj zemlji poštuje zakon. Ljude ne treba dijeliti, osim na prokazivanje onoga tko je lopov, diler, ubojica. Kad će zakoni vrijediti jednako za sve, kad neće biti jednakih i jednakijih tada će cijela situacija biti dobra i u tom kontekstu ćemo uputiti zaključke s Vijeća za prevenciju prema resornim ministarstvima i Vladi generalno – najavio je Posavec.

Kazao je da će tražiti da se strogo kontrolira socijalna pomoć, kao i mnoge druge stvari vezane uz narušavanje javnog reda i mira te da se što više spriječi ilegalna gradnja, kao i da se kontroliraju roditelji koji zanemaruju svoju djecu. Moramo promišljati i budućnost, s obzirom na to da takvo ponašanje generira i mnoge mlade delinkvente, a i da se spriječe krađe i požari. Ako dobivate javni novac, a taj javni novac je za osnovne životne uvjete, onda ga ne možete trošiti na alkohol, drogu ili nešto treće, a ako to činite onda država mora imati mehanizam da to spriječi i sankcionira – kazao je Posavec i podsjetio na ideju vaučera umjesto gotovog novca koju zastupa od ranije:

– Taj prijedlog bi ljude mogao odgajati da namjenski troše socijalnu pomoć – zaključio je Posavec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba