Ivica Kostelić na 49. izdanju prestižne jedriličarske regate Rolex Fastnet Race doživio nesreću

ŠTETA VELIKA, SREĆOM, NEMA OZLIJEĐENIH: “Pokosio je našu ogradu, probio naš prozor i zatim puknuo, a pramac broda udario je u naš lijevi bok”

Objavljeno: 09.08.2021. zagorjeinternational

Ivica Kostelić, najbolji hrvatski skijaš u povijesti nastupio je na 49. izdanju prestižne jedriličarske regate Rolex Fastnet Race koja je, nažalost, za njega vrlo brzo završila, piše Dnevnik.hr.

Kao dio prestižne regate, Ivica se natjecao u klasi 40, a pri jakom vjetru jedna se jedrilica zabila u njegovu, čime je prouzročena velika šteta. Zbog toga nije mogao nastaviti utrku te je bio prisiljen odustati.

FOTO: Instagram Ivica Kostelić

O nesretnom događaju oglasio se na svom Instagram profilu, gdje je u detalje opisao nesreću. Srećom, Ivica se izvukao bez ozljeda.

– Trebao sam malo vremena da se smirim poslije današnjeg događaja koji me je iznenada zabljesnuo i ostavio još neznane posljedice. Start @rolexfastnetracecherbourg je bio vrlo stresan s jakim vjetrom i udarima do 30 čvorova, s velikim brojem brodova. Naša @assoclass40 startala je u istoj skupini s velikim Imocama. Ti brodovi od 60 stopa su znatno brži od nas što je dodatno kompliciralo situaciju na startu i poslije njega. Startali smo dobro, s prve linije i polagano se probijali prema izlasku iz Solenta jedreći uz vjetar na desnim uzdama kada nam je brod Class 40 #88 na lijevim uzdama oduzeo prednost prolaska. Pokušali smo ga izbjeći u zadnji čas, ali je #88 sasvim neočekivano okrenuo svoj pramac ravno u nas (umjesto da okrene u vjetar) i udario nas svom silinom u lijevi bok. Njihov baštun je pokosio našu ogradu, probio naš prozor i zatim puknuo, a pramac broda udario je u naš lijevi bok, prouzročivši veliku štetu zbog koje smo se morali povući iz regate. Poslije povratka u Cowes, pregledali smo vidljivu štetu. Osim ograde i prozora, na boku je otvoreno oštećenje trupa na vanjskom sloju vodenog balasta. Koliko je ozbiljno ovo oštećenje ćemo znati kada se u utorak vratimo natrag u našu bazu Port Chantereyne i obavimo profesionalnu procjenu. Brod #88 “Earwen”, koji je odgovoran za ovu nesreću, nije poštovao ni pravila ni pomorske običaje ni sportsko ponašanje nego je nastavio bez zaustavljanja i bez bilo kakvog kontakta s nama. Zdvajajući u marini u Cowesu, pišem ove retke i počinjem shvaćati težinu situacije koju mi je tek ova nezgoda otkrila. Ukoliko želite ozbiljno regatavati, Class 40 je složeni stroj o kojem se obično brine nekoliko ljudi. Ja sam spajam kraj s krajem već nekoliko sezona i guram, oslanjajući se na povremeni entuzijazam svojih prijatelja i managera, koji uz najbolju volju mogu tek djelomice shvatiti o čemu se radi. Dok sam bio bliže kući, entuzijazam je još i mogao pokretati projekt; daleko od doma sve je teže, a sadašnja situacija mi otkriva svu težinu mog položaja. Nakon dobrog početka sezone, optimistično sam gledao prema naprijed. Još danas ujutro moj brod je bio 9. u poretku prvenstva Class 40. Sada je upitno hoće li moći završiti sezonu – napisao je Kostelić.

FOTO: Instagram Ivica Kostelić

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba