Održan je radni sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika Varaždinske županije

SILVIJA ZAGOREC: Kao Županija, prijavili smo preko 3500 hektara u sedam katastarskih općina kao ‘poligon’ s kojim bi trebalo krenuti u projekte komasacije i okrupnjavanja – i to odmah

Objavljeno: 03.08.2021. zagorjeinternational

Održan je radni sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika Varaždinske županije, zamjenice župana Silvije Zagorec i pročelnika za poljoprivredu Dragutina Vinceka, na kojem se raspravljalo o komasaciji na području Varaždinske županije, porezu na promet poljoprivrednim zemljištem, financiranju izgradnje infrastrukturnih projekta u cilju udruživanja i povezivanja poljoprivrednih proizvođača te problematici oko osnivanja proizvođačkih organizacija.

Zamjenica župana Silvija Zagorec kazala je da je komasacija jedna od najvažnijih aktivnosti koju je potrebno provesti, bez koje je nemoguće postići racionalnu agrarnu proizvodnju.

Temelj projekata

– To je prvi korak i temelj budućih projekata u županiji, primjerice navodnjavanja. Mi smo kao Županija ovom Ministarstvu prijavili preko 3500 hektara u sedam katastarskih općina s više od 13.000 čestica kao “poligon“ s kojim bi trebalo krenuti u projekte komasacije i okrupnjavanja i to odmah. Naravno, prijavljena su dva najveća bazena poljoprivredne proizvodnje – onaj u Vidovcu i oko Vidovca, tzv. Varaždinsko polje, i drugi bazen koji se prostire u i oko ludbreškog kraja – rekla je Zagorec.

Ministrica Vučković složila se kako usitnjenost poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj značajno koči razvoj poljoprivredne proizvodnje, predstavljajući velik problem pri određivanju neke dugoročnije i ozbiljnije projekcije razvoja poljoprivrede te da po tom pitanju Varaždinska županija ni po čemu ne odskače od ostatka Hrvatske.

Tri posto

Raspravljalo se i o mogućnosti ukidanja ili smanjenja poreza na promet poljoprivrednim zemljištem, koji sada iznosi tri posto, primjerice, na jedan posto prilikom kupnje i prodaje jer velik problem predstavlja kada dva kupca međusobno mijenjaju parcele. U tom se slučaju oporezuje transakcija zamjene zemljišta, što se često ne provodi kroz sustav sređivanja imovinsko – pravnih odnosa te izaziva kasnije probleme, s čime je ministrica već upoznata, a na sastanku se raspravljalo i o Pravilniku o proizvođačkim organizacijama. Istaknut je stav Županije da su definirani pragovi previsoki i da bi ih trebalo smanjiti, odnosno, da bi proizvođačka organizacija trebala imati promet u vrijednosti manje tri milijuna kuna, za što su, primjerice, u Varaždinskoj županiji kandidati proizvođači cvijeća – Poljoprivredna zadruga varaždinski cvijet i Poljoprivredna zadruga “Cvetek”.

Govoreći o skladištima, distribucijskim centrima i hladnjačama, zamjenica župana pohvalila je inicijativu vezano uz donošenje Programa i raspisivanje Javnog poziva kojim se omogućava županijama da u suradnji s proizvođačkim organizacijama financiraju izgradnju infrastrukturnih projekta u cilju udruživanja i povezivanja poljoprivrednih proizvođača, no istaknula je kako smatra da korisnike potpore ne bi trebalo ograničiti samo na proizvođačke organizacije, s obzirom na činjenicu da u nekim županijama ne postoje proizvođačke organizacije, a u Varaždinskoj je, primjerice, samo jedna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba