ZAGOREC NA VRHU SVIJETA!

Mario Celinić jutros postao šesti Hrvat koji se popeo na Mount Everest!

Objavljeno: 23.05.2021. alenbrodar

Mario Celinić, inače član Kluba podvodnih aktivnosti Zaron, sa sjedištem u Krapinskim Toplicama rano je jutros postao šesti Hrvat koji se popeo na Mount Everest, javlja Jutarnji. Na završni uspon krenuli su u subotu oko šest poslijepodne po lokalnom vremenu, na vrh su stigli rano jutros. To znači da pred sobom ima cijeli dan za spuštanje što su dobre okolnosti. Vjetar je jak, jedan dio ekipe je odustao od završnog uspona, no Celinić je bio među onima koji su odlučili nastaviti.

FOTO: FB Mario Celinić

Stipe Božić na Everest se popeo 1979. i 1989. Godine 2009. popele su se četiri članice ženske alpinističke ekspedicije – sestre Darija i Iris Bostjačić, Ena Vrbek i Milena Šijan.

Ova se godina za uspon na Everest pokazala kompliciranom zbog korona pandemije koja je stigla i do baznog kampa. Korona pozitivan u jednom je trenutku bio i Celinić. Pa je, svega par dana nakon što je upješno odradio prvi dio aklimatizacije i prvu rotaciju, helikopterom vraćen u Katmandu.

Sedam je dana proveo u hotelu, svaki dan prolazeći testove, jer je korona bila asimptomatska, dobro se fizički osjećao i nestrpljivo čekao povratak u bazni kamp, znajući da propušta dio aklimatizacije koji će morati odraditi, a da je vrijeme za penjanje na Everest ograničeno samo na svibanj.

FOTO: FB Mario Celinić

– Do sada sam osvojio četiri najveća vrha po kontinentima, Antarktiku, Afriku, Južnu Ameriku, Europu, a cilj mi je popeti se na svih sedam najviših vrhova po kontinentima i time stati rame uz rame Stipi Božiću, koji je izveo izniman pothvat, iako se ja ne mogu mjeriti s njegovim uspjesima. Želim potaknuti ljude da se počnu baviti sportom i krenu nekim svojim oduškom od problema i briga na neko brdo ili u neku dubini, jednako je zadovoljstvo. Pripreme za najviši vrh svijeta traju cijeli život. Fizičke pripreme meni traju kraće jer sam cijeli život sportaš, otprilike neka 2-3 mjeseca iznimno treniram svaki dan fizički, a psihički se pripremam već duže vrijeme. Za samu planinu ne postoje nikakve pripreme, planina će odlučiti kada dođem gore da li će mi dopustiti uspon na vrh ili neće. Meni je iznimna čast uopće da mi je omogućeno da krenem prema vrhu – rekao je Celinić prilikom prijema, kojeg je krajem ožujka za njega upriličio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, da mu poželi sretan put.

–To je jedna fantastična stvar jednog fantastičnog čovjeka s holivudskom pričom i karijerom. Bilo mi je zadovoljstvo što sam mogao popričati s Marijem. Razgovarajući s njim, vidi se da je to čovjek koji voli Zagorje. Član je Ronilačkog kluba “Zaron“ pa zahvaljujem njegovom predsjedniku, gospodinu Bobanu, mom prijatelju koji mi je zapravo dao mogućnost da se sastanem s Marijem i da mu poželim sretan put. Ispratili smo ga s jednim skromnim poklonom i jednom ogromnom željom da dobijemo fotografiju s vrha svijeta s Marijem i da zastava Krapinsko – zagorske županije, naša zagorska bajka, ostane na vrhu svijeta – rekao je tada Kolar.

Mario je uspio, no još nemamo informaciju da li je na vrh svijeta uspio zapiknuti zagorsku zastavu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter