Potječe iz prapovijesnog i antičkog, odnosno, rimskog doba

Igrom slučaja u Pregradi otkriveno dosad nepoznato arheološko nalazište

Objavljeno: 20.05.2021. zagorjeinternational

Na području Kamenoloma Pregrada II – Kunagora – Japica, otkriveno je dosad nepoznato arheološko nalazište, i to sasvim slučajno. Naime, Muzej grada Pregrade dobio je donaciju predmeta arheološke starosti od strane jedne osobe, koja je navela i na kojoj su lokaciji ti predmeti pronađeni.
Navodi donatora potvrđeni su preliminarnim pregledom lokacije od strane ravnatelja muzeja, pri čemu je pronađeno još pokretnih arheoloških nalaza. Zatim je Muzej grada Pregrade o nalazima obavijestio Niskogradnju, koja je odmah obustavila sve radove na predmetnoj lokaciji, uputila dopis i zatražila postupanje nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini. Njihov je djelatnik obavio terenski izvid predmetne lokacije te sastavio izvješće o pronađenim arheološkim nalazima.
Utvrđeno je postojanje arheološkog lokaliteta na području koje svojim sjevernim dijelom ulazi u koncesijsko polje Kamenoloma Pregrada II, a južni je dio izvan koncesijskog polja. Prema preliminarnim nalazima, lokalitet datira iz prapovijesnog i antičkog, odnosno, rimskog razdoblja.
Konzervatorski odjel u Krapini je na temelju izvješća, po službenoj dužnosti, donio rješenje o obustavi radova na vršnom dijelu područja iskopa na eksploatacijskom polju Kamenoloma Pregrada II, kao i na pristupnim putevima toj zoni. Obustava radova trajat će do završetka zaštitnih arheoloških istraživanja na navedenom prostoru, dok je za arheološki lokalitet Kunagora – Japica pokrenut postupak preventivne zaštite.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba