O NJIMA OVISI POLJOPRIVREDA CIJELOG SVIJETA: Svjetski je dan pčela

Zagorje ima 500-tinjak pčelara s više od 17 tisuća košnica – oni godišnje proizvedu više stotina kilograma meda, od čega je čak 60 – 70 posto izrazito kvalitetan bagremov med

Objavljeno: 20.05.2021. zagorjeinternational

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi prepoznala je važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja i službeno proglašen Svjetskim danom pčela. Njihova važnost očituje se u tome što su nezaobilazna karika u oprašivanju oko 75 posto prehrambenih proizvoda pa poljoprivreda cijelog svijeta ovisi upravo o njima. Svjetski dan pčela obilježava se kako bi se usmjerila pažnja javnosti na problem smanjenja njihovog broja i podigla svijest o njihovom značaju.

Krapinsko – zagorska županija broji oko 500 pčelara s više od 17.000 košnica, koji godišnje proizvedu više stotina kilograma meda, od čega je čak 60 – 70 posto izrazito kvalitetan bagremov med.

– Mi u Krapinsko – zagorskoj županiji osobito se ponosimo našim pčelarima i pčelarkama, koji su odavno pokazali i dokazali da mogu iskoristiti sve prirodne prednosti Zagorja i proizvesti med neprikosnovene kvalitete, neupitne i u međunarodnim okvirima. Stanje u pčelarstvu kontinuirano pratimo u suradnji sa županijskim Savezom pčelarskih udruga te smo, zbog očiglednog smanjenja broja pčela, loših vremenskih uvjeta i izrazito otežane ishrane, nedavno raspisali Natječaj za očuvanje pčelinjeg fonda, u sklopu kojeg smo osigurali 150.000 kuna koje će naši pčelari iskoristiti za održanje i povećanje broja pčelinjih zajednica – poručio je župan Željko Kolar.

Zagorska razvojna agencija je uz Međunarodni dan pčela izradila i prigodnu brošuru u kojoj možete više pročitati o značaju pčela, pčelarstvu u Krapinsko – zagorskoj županiji, brendiranju zagorskog bagremovog meda, medičarstvu te jednostavnim načinima kojima možemo doprinijeti očuvanju pčela.

Brošuru možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter