NIJE OŠTETIO GRAD: Vrhovni sud RH potvrdio oslobađajuću presudu za bivšeg zlatarskog gradonačelnika Marijana Đureka

“Nije utvrđeno da bi bilo koji iznos kredita od ukupnog zaduženja iz optužnice bio utrošen za nešto što nije bilo u korist Grada Zlatara”

Objavljeno: 15.05.2021. AB

Vrhovni sud Republike Hrvatske  potvrdio je oslobađajuću presudu Županijskog suda u Zagrebu gradonačelniku Marijanu Đureku,  povodom optužnice USKOK-a za štetu velikih razmjera u iznosu od 8.029.489,79 kuna. Podsjetimo, USKOK je u tijeku suđenja smanjio štetu s prvotnih 23.738.116,57 milijuna kuna na 8.029.489,79 milijuna kuna. Gradonačelniku je USKOK stavio na teret, ali ga je sud oslobodio optužbi, koje obuhvaćaju nenamjensko raspolaganje sredstvima ostvarenim kreditima, budući da u postupku nije utvrđeno da bi bilo koji iznos kredita od ukupnog zaduženja iz optužnice bio utrošen za nešto što nije bilo u korist Grada Zlatara.
Temeljem rezultata knjigovodstveno – financijskog vještačenja, nema dokaza da bi gradonačelnik postupanjem navedenim u optužnici prouzročio Gradu Zlataru štetu koja se sastoji u razlici između plaćanja i izvršenih građevinskih radova i pretrpljenog gubitka u vidu ukupnog zaduženja Grada, već se utvrđuje da je cjelokupni iznos kreditnih zaduženja iskorišten za potrebe i korist Grada Zlatara, pa u optužnici naznačena šteta od 8.029.489,79 kuna nije nastupila.
Budući da navodima žalbe USKOK-a nisu s uspjehom dovedena u sumnju činjenična utvrđenja prvostupanjskog suda vezano za obilježje kaznenog djela, to je oslobađajuća presuda u odnosu na navedeno kazneno djelo u svemu zakonita i pravilna – kaže Marijan Đurek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba