ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA MIPOS II: Zaposlene 53 žene koje brinu o 343 korisnika, za što je osigurano 4,8 milijuna kuna

PROJEKT ČIJA JE VRIJEDNOST PREPOZNATA I U EUROPI: Uz to što su dobile posao, žene će proći program osposobljavanja za kuharice i dadilje

Objavljeno: 22.04.2021. JJ

Prvog dana travnja počele su s radom žene zaposlene u sklopu projekta MIPOS II. čija je uvodna konferencija održana u četvrtak u Gradskoj galeriji Zabok. Podsjetimo, u sklopu projekta MIPOS II zaposlene su 53 žene koje brinu o 343 korisnika. Projekt je vrijedan 4.828.660,60 kuna, a nositelj je Grad Zabok, koji projekt provodi uz brojne partnere, čiji su predstavnici prisustvovali uvodnoj konferenciji.

– Naše partnerstvo traje već tri godine, tako da uspješnim koracima samo nastavljamo dalje. Opći cilj projekta je omogućavanje pristupa tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ciljana skupina su žene starije od 55 godina koje su u trenutku kad su se prijavile na natječaj bile prijavljene na burzu rada – pojasnila je voditeljica projekta Valentina Đurek.

18 mjeseci

Uz 53 žene, u sklopu projekta su zaposlene i četiri koordinatorice te jedan koordinator. Projekt traje 18 mjeseci, a žene su zaposlene na 12 mjeseci. Uz skrb o starim i nemoćnim osobama, važna komponentna je osposobljavanje žena za nova zanimanja.

– U prijašnjem projektu korisnice su se osposobile za gerontodomaćice i njegovateljice, a nakon njegova završetka provedena je anketa što bi željele u nastavku te se većina izjasnila kako bi se željela osposobiti za dadilju i kuharicu, pa je to ugrađeno u nastavak projekta MIPOS II – otkrila je Đurek te dodala da je za sada plan da edukacija počne u srpnju, ako će to biti moguće jer treba provesti postupak nabave. Projekt završava 11. srpnja 2022. godine.
Partneri u provedbi projekta su Grad Donja Stubica, Grad Zlatar, Grad Oroslavje, Općina Bedekovčina, Općina Budinščina, Općina Gornja Stubica, Općina Hrašćina, Općina Konjščina, Općina Mače, Općina Marija Bistrica, Općina Mihovljan, Općina Stubičke Toplice, Općina Sveti Križ Začretje, Općina Veliko Trgovišće, Općina Zlatar Bistrica, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Donja Stubica, Centar za socijalnu skrb Zabok, Centar za socijalnu skrb Zlatar, Gorjnostubička udruga Lipin Cviet i Udruga invalida Bedekovčina.
Predstojnik HZZ-a Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić čestitao je Gradu Zaboka i partnerima na uspješnoj prijavi na program “Zaželi”.

Tržište rada

– Na području Krapinsko – zagorske županije je, u fazi dva spomenutog programa, predviđeno zapošljavanje oko 200 žena koje će skrbiti o oko 2000 starijih ljudi i osoba u potrebi. Krajem ožujka ove godine na području županije imali smo oko 2640 nezaposlenih osoba, od čega je 57 posto žena, što znači da je s pozicije HZZ-a dodatna vrijednost ovog projekta i činjenica da će žene, osim radnog iskustva, steći i dodatno obrazovanje koje će im pomoći da ostanu konkurentne na tržištu rada i po završetku provedbe projekta. Zbog velikog interesa i važnosti ovog poziva, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je i u fazi 1 i u fazi 2 u više navrata povećavalo financijsku alokaciju, a zanimljivo je da je program “Zaželi” prepoznat od strane šire europske zajednice pa u šali mogu reći da je postao pravi hrvatski izvozni proizvod – kazao je Vukmanić.

Otkrio je i da su prilikom provedbe prve faze programa bila tek tri nositelja projekata u županiji, Grad Zabok, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Udruga za pomoć u kući iz Lobora, dok ih j u drugoj fazi čak deset.
Riječi pohvale imao je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

– Hvala svima koji ste profesionalno i srcem u ovom projektu. Srce koje se ugrađuje u ove projekte je izuzetno važno jer vi živite s tim projektom, stoga ne sumnjam u uspješnost druge faze. Ganut sam druženjem s korisnicima projekta, koje je bilo organizirano u osnovnoj školi, jer zapravo tek onda spoznaš važnost tog projekta, koliko on znači našim sugrađanima i sugrađankama, koliko im je važno da se osjete potrebnima i značajnima. Prijateljstva koja se uspostavljaju između domaćica i korisnika ne mogu se opisati ni brojčano valorizirati, ali svi mi koji smo u to uključeni, to osjećamo i to nam je najveća zahvala za uspješnost provođenja projekta – zaključio je Hanžek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba