ZAHVALJUJUĆI UČILIŠTU "PIRAMIDA ZNANJA" I PARTNERIMA, 59 POLAZNIKA IZ RANJIVE SKUPINE NEZAPOSLENIH OSOBA DOBILO JE NOVU PRILIKU: Održana završna konferencija projekta "Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu"

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Učilište “Piramida znanja” ustanova za obrazovanje odraslih, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina, Krass Hotelom d.o.o. i Salve Regina Marija Bistrica d.o.o. (Bluesun Hotel Kaj), uspješno je završilo provedbu projekta “Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu”. Projekt vrijednosti 1.639.868,44 kuna u cijelosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Spomenuti projekt provodio se od 23. travnja 2019. do 22. travnja 2021. godine.
U razdoblju od 24 mjeseca izrađena su i provedena četiri inovativna programa osposobljavanja koji teže unaprjeđenju socijalnog turizma na području Krapinsko – zagorske županije. Spomenuti inovativni programi odnose se na obrazovanje stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru (predavača i mentora), izradu i verifikaciju programa osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica za osobe s invaliditetom, izradu i verifikaciju programa osposobljavanja za poslove sobar/ica za osobe s invaliditetom te izradu e-learning sustava za osposobljavanje za voditelja/icu osoba s invaliditetom.
U besplatnoj provedbi spomenutih programa sudjelovale su osobe iz ciljne ranjive skupine nezaposlenih osoba (mlađi od 25 godina, stariji od 54 godine) i osobe s invaliditetom te stručnjaci iz turističko – ugostiteljskog sektora (predavači Učilišta te mentori praktične nastave zaposleni kod partnera).

Opći cilj

Ravnatelj Učilišta Piramida znanja, ujedno i voditelj projekta Adam Jakov Deak, osvrnuo se na krajnje rezultate projekta čiji je cilj bio povećati kapacitete zapošljivosti i socijalnog uključivanja edukacijom, praktičnim radom i stjecanjem općih kompetencija i mekih vještina za sve sudionike te utjecati na razvoj socijalnog turizma na području KZŽ, ali i šire.

– Završetkom svih aktivnosti projekta ostvaren je opći cilj, kao i svi specifični ciljevi projekta. Aktivnost kojom se Učilište najviše ponosi, odnosi se na provedbu programa osposobljavanja, posebno u ovo vrlo izazovno vrijeme epidemije bolesti COVID-19. Tijekom protekla 24 mjeseca osposobljeno je 11 stručnjaka iz turističko – ugostiteljskog sektora, od čega je šest mentora koji su provodili praktični dio nastave te pet nastavnika za provođenje teorijske nastave koji su educirali polaznike na programima osposobljavanja. U programu osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju kuhar/ica, za osobe s invaliditetom, sudjelovalo je ukupno 13 osoba, dok je u programu osposobljavanja za poslove sobar/ica, za osobe s invaliditetom, sudjelovalo ukupno 12 osoba. U sklopu programa osposobljavanja za voditelja/icu osoba s invaliditetom, izrađen je e-learning sustav. Izrađenim programom pruženo je polaznicima stjecanje kompetencija i znanja o komunikaciji, odnošenju i pristupu osobama s invaliditetom, a sve s ciljem kako bi se stekla mogućnost kreiranja spone između svih dijelova hotelskog poslovanja, zaposlenika hotela te gostiju s invaliditetom. U programu voditelj za osobe s invaliditetom sudjelovale su 23 osobe. Iz svega navedenoga može se zaključiti da je u projektu sudjelovalo ukupno 59 osoba. U nadolazećem razdoblju očekuje se daljnji razvoj aktivnog turizma i sve veća potražnja za kadrovima u socijalnom turizmu, gdje će zasigurno do izražaja doći program Voditelja osoba s invaliditetom, posebno zbog mogućnosti njegove online provedbe. Zbog toga će Učilište “Piramida znanja” i nakon završetka projekta educirati polaznike za voditelja osoba s invaliditetom, što znači da će se moći prijaviti polaznici iz cijele Hrvatske – najavio je Deak.

Izazovi kod motiviranja

U ime predavača, projekt je podržao Vedran Habel, majstor kuhar. Istaknuo je važnost inkluzije osoba s invaliditetom na tržište rada, posebno u ovim teškim vremenima dok traje epidemija bolesti COVID-19.

Na projekt se osvrnuo i Ilija Andabak, direktor Bluesun Hotela Kaj Marija Bistrica, istaknuvši kako je zadovoljan realiziranim te da je hotel zainteresiran za buduće suradnje u poticanju socijalnog turizma.

U ime partnera, na projekt se osvrnuo predstojnik HZZ-a PU Krapina Goran Vukmanić. Istaknuo je kako je zadovoljan ostvarenim rezultatima, jer će se završetkom ovog projekta smanjiti problem zapošljavanja osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 i osoba s invaliditetom na području Krapinsko – zagorske županije. Također, naglasio je izazove koji su prisutni kod motiviranja osoba s invaliditetom kako bi ih se potaknulo na edukacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba