Grad Zabok jedan je od devet hrvatskih gradova kojima je uručen certifikat "Grad za mlade"

GRADONAČELNIK HANŽEK: “Kroz niz aktivnosti mlade nastojimo uključiti u društveni, politički i svaki drug vid života naše lokalne zajednice, a ovo nam je poticaj da budemo još bolji”

Objavljeno: 20.04.2021. zagorjeinternational

Među devet hrvatskih gradova koji su u sklopu prvog javnog poziva kriterije i dobili certifikat “Grad za mlade“, našao se i jedan zagorski – Zabok.
Nositelj ovog modela certificiranja je Udruga gradova, a partneri su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava “Naša djeca“. Na prvi poziv javila su se ukupno 32 grada, ispred kojih je postavljen 71 kriterij izrađen na temelju analize postojećih modela u Europi te prilagođen hrvatskom kontekstu. Kriteriji su raspoređeni u osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Zastava i grafit

Uz Zabok, certifikate su dobili Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik i Varaždin. Gradovi su, uz priznanje, dobili i zastavu koju mogu izvjesiti ispred gradske uprave, a u svakom od devet certificiranih gradova izradit će se grafit s lokalnim motivima i elementima certifikata.
Na svečanoj dodjeli priznanja su uručili predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk i državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Željka Josić.

– Već u sklopu prvog poziva ostvareni su odlični rezultati. Još jednom smo uvidjeli da gradovi rade pregršt kvalitetnih i inovativnih stvari koje možda i nisu toliko vidljive u javnosti. Ovime ćemo na jednom mjestu okupiti mnoštvo praksi koje će ostali gradovi vrlo lako moći primijeniti. Na taj način profitirat će sve strane, a ponajviše mladi, za koje će se otvoriti nove mogućnosti u njihovim lokalnim sredinama – rekao je Željko Turk.

Poticaj za budućnost

Dodjeli su prisustvovali gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek.

– Dobivanjem ovog certifikata dokazali smo još jednom da smo grad koji radi s mladima i za mlade. Kroz čitav niz aktivnosti, nastoji ih se uključiti u društveni, politički i svaki drug vid života naše lokalne zajednice. Predanost i marljivost naših djelatnika dovela je do ispunjavanja svih potrebnih kriterija da bismo bili u povlaštenom društvu devet gradova dobitnika certifikata. To nam daje poticaj da budemo još bolji te da i dalje kontinuirano radimo za one na kojima svijet ostaje – istaknuo je gradonačelnik Hanžek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba