"POKRENI SOLIDARNOST": Učenici desinićke Osnovne škole dio su velikog međunarodnog projekta

UKLJUČIT ĆE SE I DVOR VELIKI TABOR: Osnovnoškolci će učiti o pravdi, jednakosti i diskriminaciji, a doznat će ponešto i o društvenom položaju žena u srednjem vijeku

Objavljeno: 18.03.2021. zagorjeinternational

U međunarodnom projektu “Pokreni solidarnost“, koji provodi Centar za mirovne studije, sudjeluje više od 150.000 učenika iz Španjolske, Poljske, Francuske, Italije, Slovenije i Hrvatske. Projekt je pokrenut prije više od 20 godina, s ciljem promicanja nenasilja i ljudskih prava te poticanja promjena u društvu.
U ovoj su se školskoj godini u projekt po prvi puta uključili i učenici Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića. Sudjeluju učenici drugog, petog, šestog, sedmog i osmog razreda, koji vode rasprave o pravdi i jednakosti, diskriminaciji i predrasudama, solidarnosti i toleranciji te usvajaju životne vještine koje će im pomoći u stvaranju društva u kojem se poštuju različitosti i cijeni vrijednost svakog člana zajednice, bez obzira na dob, spol, rasu, nacionalnost, vjeru ili socijalni status.
Učenici će svoj rad na projektu povezati s nizom aktivnosti koje će ostvariti u suradnji s Dvorom Veliki Tabor. Posebno će raspravljati o temi položaja žena u društvu te usporediti položaj žene u suvremenom društvu s položajem žena u srednjem vijeku. Provest će se i anketa s ciljem dobivanja podataka o tome što o položaju žena u društvu misle “obični ljudi”. Jedna je od planiranih aktivnosti i dizajn razglednice na koju bi se pisale poruke solidarnosti i podrške. Takvo bi širenje projekta potaknulo i lokalnu zajednicu na uključivanje u raspravu o temi pravde, jednakosti, tolerancije i solidarnosti te bi pridonijelo stvaranju okruženja koje njeguje temeljne ljudske vrijednosti i potiče društveni aktivizam, kaže Danijela Antolić, stručna suradnica u OŠ Đure Prejca Desinić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba