Zlatko Brlek, koji će se boriti za novi mandat na čelu grada Klanjca, osvrnuo se na svoja dosadašnja ostvarenja

“U tri godine učetverostručili smo gradski proračun i pokrenuli projekte vrijedne 30 milijuna kuna”

Objavljeno: 14.03.2021. zagorjeinternational

Lokalni izbori sve su su bliže, a klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek tim se povodom za portal Gradonačelnik.hr osvrnuo na svoj četverogodišnji mandat.

Brlek tako ističe da je od 13 novih projekata pokrenutih u protekle tri i pol godine njegova mandata, čak 10 do danas u potpunosti realizirano, dok se izgradnja nogostupa, Kuća EU himni i šetnica s biciklističkom stazom realiziraju u fazama. Vrijednost realiziranih projekata od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. prelazi 30 milijuna kuna.

Pokrenuli su i 10 EU projekata, od čega je devet realizirano, a jedan je u tijeku realizacije. U svima njima Grad je nositelj projekta, a pored toga sudjelovali su kao partneri u još nekoliko projekata financiranih ili sufinanciranih iz europskih fondova. Riječ je o projektima prvenstveno usmjerenim na razvoj civilnog društva i poboljšanje kvalitete života mladih osoba. Ukupna ‘težina’ realiziranih EU projekta iznosi preko 12 milijuna kuna, a upravo je u tijeku realizacija  projekata u vrijednosti 266.850 kuna.

Izvorni proračun Grada Klanjca u 2016. godini bio je 3,98 milijuna kuna, dok je u 2020. iznosio 6,32 milijuna kuna. Izvršenje proračuna penjalo se pak od 6,6 milijuna kuna u 2017. godini do 23,4 milijuna kuna u 2019. godini. Klanjec je baš u zadnjoj spomenutoj godini u postocima imao najveći rast proračunskih prihoda, i to 157 posto – u proračunu na godišnjoj razini, ujedno bio i vodeći po rastu prihoda (8.700-3.376 kuna) u odnosu na broj stanovnika. Imali su i najveći suficit po stanovniku – 2,1 tisuću kuna.

U odnosu na izvorni proračun u 2019. (6,3 mil.kn), izvršenje proračuna u istoj godini bilo je veće skoro četiri puta (23,4 milijuna kuna), što je posljedica realizacije programa financiranih isključivo bespovratnim EU sredstvima.

Nedavno je usvojen i proračun Grada Klanjca za 2021. godinu, u kojem planirani prihodi iznose 14 milijuna i sedamsto tisuća kuna, a od toga nešto više od 8 milijuna i sedamsto tisuća odnosi se na vlastita proračunska sredstva.

Zanimljivo, pretprošle godine Klanjec se našao među rekorderima po broju novorođene djece – u gradu s oko 3000 stanovnika, rođeno ih je 32, a vrlo obećavajuće zvuči i što se u minulih nekoliko godina doselilo i više obitelji s brojnijim podmlatkom, dok im u inozemstvo trajno odlazi vrlo malo sugrađana.

Grad isplaćuje potporu u iznosu od 2000 kuna za prvo dijete, 3000 kuna za drugo i 4000 kuna za treće dijete u obitelji. Financijska pomoć roditeljima četvrtog djeteta iznosi 5000 kuna, a za svako slijedeće povećava se iznos za dodatnih tisuću kuna.

U Klanjcu, su tijekom 2019. iz proračuna izdvojili 25,14 posto sredstava za predškolski odgoj, izgradili i opremili jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, uz dizalicu topline za grijanje i hlađenje što ga čini  jednim od ukupno tek tri takva vrtića u RH. Vrtić ‘Kesten’ je vrijedan oko 11 milijuna kuna, kod čega bespovratna EU sredstva pokrivaju 7,4 milijuna kuna, a riječ o daleko najvećoj gradskoj investiciji čijim ostvarenjem su se riješili lista čekanja i pokrenula jaslička skupina koju Grad nije imao do sada.

Pritom, Grad Klanjec sa 60 posto cijene sudjeluje u plaćanju  vrtića  za prvo dijete,  za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, dok je za treće vrtić besplatan. Kada je u pitanju predškolski odgoj, u 2019. su bili i među top 10 po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika, odnosno po ulaganju ‘per capita’, izdvajanju iz proračuna i trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu ranije, 2018.

Još jedan projekt kojim se pridonosi uspješnoj pronatalitetnoj politici i svojevrsnom ‘baby boomu’ jest ‘Popodne u vrtiću’ kojim je uvedeno poslijepodnevno radno vrijeme. Tu je i otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće, za što Grad godišnje izdvaja 75.000 kuna.

Iako nije osnivač, Grad redovito pomaže osnovnoj školi pa su tako u protekle tri godine kupljene četiri pametne ploče, dvije za matičnu školu u Klanjcu, a dvije za područnu u Lučelnici. Učenicima i studentima slabijeg imovinskog statusa kontinuirano se daje financijska stipendijska potpora, kao i onima koji postižu visoke rezultate tijekom školovanja, studentima 550, a učenicima 250 kuna. Grad subvencionira i nabavu radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce, sufinancira se i učenički prijevoz djeci koja to pravo ne ostvaruju na temelju pedagoških standarda.

Grad Klanjec osigurava i socijalnu pomoć za svoje sugrađane u potrebi, i to u hrani i higijenskim potrepštinama, svakog mjeseca u godini, a uz blagdane se nastoji, osobito djecu, razveseliti i pokojim slatkišem i namirnicama potrebnim za spremanje kolača. Klanjec je također među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja sufinancira i linijski prijevoz, konkretno prema Zaprešiću, kako bi njegovi građani brže stigli do Zagreba, za tu svrhu godišnje izdvaja 150.000 kuna.

Grad su s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti i najvećim prirastom stanovništva u Krapinsko – zagorskoj županiji.

U vrijeme korona krize i Grad Klanjec je, dakako, donio žurne mjere za ublažavanje posljedica gospodarstvenicima i građanima, kao što je ukidanje plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama. Tih obveza su bili oslobođeni svi gospodarstvenici koji nisu radili zbog Odluke o mjerama ograničavanja rada u trgovini i uslužnim djelatnostima, kao i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Također, privremeno se zaustavilo slanje ovrha prema postojećim dužnicima. Usput, dio mjera za ublažavanje posljedica krize odnosio se i na građane koji su oslobođeni plaćanja komunalne naknade ako su ostali bez posla, a obveze prema gradu, ako nisu plaćene u previđenom roku, mogle su se podmiriti bez plaćanja zateznih kamata.

Na koncu, Grad je izmjenom prostornog plana i oslobađanjem komunalnog doprinosa pridonio i jednoj od najvećih gospodarskih investicija u Županiji, a to je izgradnja nove proizvodne hale Predionice Klanjec, vrijedne 45 milijuna kuna te novog skladišta površine 4000 četvornih metara u vrijednosti 17 milijuna kuna.

I zaštita okoliša među prioritetnim je zadaćama. U 2019. za ukupno 12 milijuna kuna, sanirano je odlagalište i izgrađeno reciklažno dvorište u Medvedovom Jarku, paralelno su realizirali i europski edukativni projekt ‘Učimo zeleno’, a realizacijom projekta ‘NEWLIGHT – modernizacija energetski učinkovite i  ekološke javne rasvjete’ zamijenile su se stare žarulje novim LED lampama. Projekt NEWLIGHT prvi je u RH sufinanciran  iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke namijenjen za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i  gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva, a koliko je uspješan najbolje govori  kako je u veljači 2019. u Bruxelesu primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge  (EESA).

U posljednjih nekoliko godina dosta je uloženo i u energetsku obnovu javnih zgrada. Takvu su rekonstrukciju doživjeli i zgrada gradske uprave, gradska dvorana, zgrada matične osnovne škole, ali i područne škole u Lučelnici. Financijski su podupirali i energetski učinkovitu obnovu privatnih kuća.

Izgrađen je i pročistač otpadnih voda u Dolu Klanječkom vrijedan 700.000 kuna, na inicijativu Grada Klanjca, otprije zaštićeno područje prirode u Zelenjaku, proširilo se i na Cesarsku goru, koja je danas zaštićeno područje u kategoriji značajni krajobraz, dok je rijeka Sutlu dio ekološke mreže Natura 2000. S 41,8 posto izdvojenih sredstava u proračunu, Grad Klanjec je u 2018. godini bio vodeći hrvatskih grad po ulaganju u zaštitu okoliša. Drugi je bio po izdvojenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika, ali i u top deset po rastu izdvojenih sredstava u odnosu na godinu prije.

Grad je 2020. instalirao i besplatni internet na tri lokacije koristeći 109.225  kuna bespovratnih EU sredstava u okviru inicijative ‘WiFi4EU’, izradio Glavni projekt šetnice s biciklističkom stazom, kao i Strategiju razvoja turizma. Tu su i ‘Europe for citizens – Europa za građane’ – program Europske agencije za obrazovanje,  kulturu i audiovizualnu politiku (EACEA), ali i – Spomen park znamenitih Klanjčana.

Osim  novih projekata, u protekle 3 i pol mandatne godine realizirani su i značajni redovni projekti  na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je uloženo  više od dva milijuna i sto deset tisuća kuna. Pripremljeni su za realizaciju i projekti  poput proširenja gradskog groblja (otkup  zemljišta, izrada projektne dokumentacije) te se intenzivno radilo i na pripremi projekata za  prijave na buduće očekivane natječaje europskih fondova iz nove financijske omotnice  2021.-2027.

Uz sve spomenute projekte koji su već realizirani ili su trenutno u tijeku odnosno u planu, odrađeni su i brojni radovi poput sanacija klizišta, izgradnje vodovodne mreže, izgrađeni su nogostupi, rekonstruirana mrtvačnica, novu fasadu je dobiva stara zgrada vatrogasaca s početka 19. stoljeća…

Grad Klanjec uložio je maksimalan napor da u okviru svojih financijskih mogućnosti osigura proračunska sredstva za rad udruga u 2020. godini i to unatoč brojnim posljedicama koje je uzrokovala epidemija bolesti Covid-19. Grad  je za 2020. godinu za sportske udruge osigurao 128.500 kuna, za udruge u kulturi  32.000 kuna te 34.000,00 kuna za ostale udruge, a za rad civilnoga društva ukupno  194.500 kuna.

– Planira se i rekonstrukcija stepenica, tzv. prečki put. Troškovi financiranja novog Dječjeg vrtića znatno će se povećati, zaposlit će se novi djelatnici. U 2021. godini financiranje udruga i ostalih proračunskih korisnika planirano je kao i 2019. i 2020.  – kaže Zlatko Brlek, koji će se u svibnju boriti za novi mandat na čelu grada Klanjca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba