Odobrena sredstva za uređenje Edukativnog šetališta u Varaždinskim Toplicama

Obnovit će se ograde vidikovca s kojeg se pruža pogled na šume Varaždinsko – topličkog gorja, urediti edukativno dječje igralište, kao i okolno parkovno – šumsko područje

Objavljeno: 14.03.2021. zagorjeinternational

Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, kao nositelju projekta u suradnji i uz podršku Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, odobren je projekt prijavljen na mjeru 8.5.2.: “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture”.

Radi se o projektu Edukativnog šetališta u Varaždinskim Toplicama, vrijednom 680 tisuća kuna, u sklopu kojeg će se obnoviti ograde vidikovca s kojeg se pruža pogled na šume Varaždinsko – topličkog gorja, urediti edukativno dječje igralište na postojećoj šumskoj čistini te urediti okolno parkovno – šumsko područje. Park u Varaždinskim Toplicama kao spomenik parkovne arhitekture i lječilišni perivoj, u vlasništvu je Specijalne bolnice te je jedan od 26 zaštićenih dijelova prirode Varaždinske županije kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Uz arheološko nalazište Aquae Iasae nalazi se park na koji se nadovezuje šumski prostor s vrijednim autohtonim vrstama, što čini jedinstvenu parkovno – šumsku cjelinu. Zbog termalnog lječilišta i bolnice u neposrednoj blizini, kao i izuzetno vrijednog arheološkog nalazišta Aquae Iasae, ovo je područje vrlo posjećeno od strane turista i pacijenata. Prostor svakodnevno koristi i veliki broj stanovnika grada Varaždinske Toplice.

– Ovo je nastavak ulaganja u Varaždinske Toplice, kojeg smo započeli obnovom Minerve, Termi, Konstantinovog doma i Lovrine kupelji, a u tijeku je i izgradnja novog Spinalnog centra. Ovaj park je nekada bio centar druženja i rekreacije pacijenata i lokalnog stanovništva te mi je izuzetno drago što ćemo ga ponovo revitalizirati i vratiti mu onaj stari sjaj, kakav i zaslužuje – istaknuo je Željko Bedeković, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter