PREDSTAVLJENA MODERNIZIRANA KAMPANJA “MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA“

POLICIJA APELIRA: Ne bacajte u smeće oružje i eksplozivna sredstva. Nazovite 192, anonimnost je zajamčena i nema sankcija

Objavljeno: 26.02.2021. zagorjeinternational

U prostorima Policijske uprave krapinsko – zagorske u Zaboku predstavljena je modernizirana kampanja “Manje oružja, manje tragedija“, a tom su prigodom predstavljeni i dosadašnji rezultati akcije, vezano uz dobrovoljnu predaju oružja, streljiva i minsko – eksplozivnih sredstava na području PU krapinsko – zagorske.

Više od 13 godina, odnosno od 1. rujna 2007. godine, policija provodi kampanju “Manje oružja, manje tragedija“, kojom se građani pozivaju da vrate oružje bez sankcija.

Aktivnosti u provedbi kampanje uključuju: interaktivne radionice i edukacije namijenjene rizičnim skupinama, odnosno osobama za koje postoji veći rizik da će doći u kontakt sa zaostalim oružjem ( npr. djeca), info punktovi u gradovima i općinama, posebice u dijelovima RH koji su bili zahvaćeni ratnim djelovanjima, provođenje medijske kampanje te ustupanje edukativnih i preventivnih materijala građanima.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca, pod motom “Imam pravo na život“, najavljena je provedba modernizirane kampanje “Manje oružja, manje tragedija“.

Modernizacija kampanje sufinancirana je sredstvima EU, kroz Fond za unutarnju sigurnost, u sklopu projekta “Jačanje kapaciteta MUP–a u zaštiti ljudi i ključne infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost te borbi protiv terorizma“.

– Znači, cilj kampanje ostaje nepromijenjen, ali imamo novi vizual kampanje, novi tiskani materijal, web stranicu MUP-a sa svim informacijama o kampanji, kao i uputama i savjetima za građane o dragovoljnoj predaji ilegalnog oružja, Facebook profil, oglašavanje na servisima, audio–video spotove, radio jinglove, oglašavanje na radijskim postajama… Imamo i pjesmu splitske hip pop grupe TBF, “Puške i dinje“ – otkrio je policijski službenik za prevenciju Željko Lež.

Statistički podaci

– Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske u proteklih desetak godina građani su dragovoljno predali ukupno 74 komada automatskog vatrenog oružja, 118 komada vatrenog oružja za kojeg je potrebno odobrenje, 515 minsko – eksplozivnih sredstava, 17,8 kilograma eksploziva, 51.612 komada streljiva i 64 komada ostalog oružja (plinskog i zračnog oružja). U protekloj 2020. godini u sklopu kampanje “Manje oružja, manje tragedija“  u 42 slučaja građani su dragovoljno predali 24 komada vatrenog oružja, 30 komada minsko – eksplozivnih sredstava, 2629 komada raznog streljiva, jedan kilogram eksploziva i pet komada ostalog oružja – izvijestio je voditelj Službe policije Darko Krušlin, pa dodao kako se oružje može uvijek predati te se protiv osobe koja ga dragovoljno preda, neće pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko osoba oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije poduzimanja izvida prekršaja ili kaznenih djela.

Istaknuo je kako to građani mogu učiniti pozivom na broj 192, nakon čega će policija poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu koji će sredstva preuzeti na siguran način. Takvim pristupom osigurava se anonimnost osobe koja predaje oružje, a potencijalne opasnosti svode se na najmanju moguću mjeru.

Ugrožavaju se zaposlenici

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Željko Hlupić također je istaknuo važnost toga da građani ne donose sami oružje u policijske postaje, ali i napomenuo kako je važno da građani oružje i eksplozivna sredstva ne bacaju u smeće ili odlažu u prirodu.

– Također bih apelirao da građani ne ostavljaju u prirodi ili bacaju u smeće oružje i eksplozivna sredstva jer na taj način ugrožavaju se i ostali ljudi, odnosno, osobe koje rade na sortiranju tog smeća. Primjerice, u ovoj godini imali smo već dva slučaja pronalaska eksplozivnih sredstava u smeću, znači iz poduzeća koji se time bavi dojavili su na policiju da su u smeću pronašli eksplozivna sredstva koja je netko bacio unutra. Na taj način ugrožava se taj zaposlenik, tako da nema potrebe za tim. Najbolji i najsigurniji način je da se nazove na 192 i onda se dolazi na kućnu adresu preuzeti i za istu se izdaje potvrda. Anonimnost je zajamčena – apelirao je Željko Hlupić.

Na novinarsko pitanje o procjeni koliko građana još uvijek posjeduje ilegalno oružje, policija kaže kako se smatra da je ta brojka još uvijek velika, ali i da građani svakodnevno dobrovoljno predaju ilegalna oružja, tako da se može reći da su se građani uključili u ovu akciju.

Iz policije ističu da se na isti način mogu predati i pirotehnička sredstva koja su od 2. siječnja nedopuštena i zabranjena za upotrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba