Crvena je boja zdravlja, života, živosti, ali i upozorenja

DANAS JE DAN CRVENIH HALJINA: Znate li zašto?

Objavljeno: 05.02.2021. zagorjeinternational

Javnozdravstvena kampanja “Dan crvenih haljina”  koju je u Hrvatskoj 2019. godine pokrenulo Hrvatsko neurološko društvo s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena, obilježava se kao i svake godine, prvog petka u veljači, kada se pozivaju svi da odjenu neki odjevni predmet u crvenoj boji i na taj način iskažu podršku u prevenciji protiv moždanog udara.

Simbol kampanje je crvena haljina – crveno kao boja zdravlja, života, živosti, ali ujedno i upozorenja, a haljina kao univerzalna slika žene. Silueta žene u crvenoj haljini odraz je žene koja je istovremeno krhka i snažna.

Cilj ove kampanje je što više potaknuti svijest kod žena da brinu o svom zdravlju zato što moždani udar kod žena još uvijek je nedovoljno prepoznat, istražen i liječen. Bolest je moguće spriječiti prakticirajući zdrave životne navike.

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije zbog čega dolazi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima, a ono na što možemo utjecati kako bi spriječili mogućnost rizika od nje su primjerice izbjegavati pušenje, nepravilnu prehranu, pretjeranu konzumaciju alkohola… Čimbenici na koje ne možemo utjecati su: životna dob, spol i obiteljska sklonost. Specifični simptomi moždanog udara kod žena su: nesvjestica, opća slabost, kratkoća daha, dezorijentacija ili zbunjenost, nagla promjena ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučnina ili povraćanje, bol, te štucanje.

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u ostatku svijeta, drugi uzrok smrti kod muškaraca i žena.

Podršku akciju pružili su i djelatnici i djelatnice Krapinsko – zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba