Pokrenuta je Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta

“Red je na državi da prekine šutnju i adekvatno pristupi prevenciji seksualnog nasilja“

Objavljeno: 02.02.2021. zagorjeinternational

Na inicijativu portala Reci.hr, uz podršku 16 inicijativa i udruga, prvog dana veljače je pokrenuta Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta.

– Kampanja “Nisam tražila“ razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, na ulicama naših gradova. Nebrojena bolna svjedočanstva, deseci prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta, svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije. Razmjeri ovog problema, za koji nitko ne želi preuzeti odgovornost, zastrašujući su. Svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a više od 90 posto seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje unutar sustava obrazovanja jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. Država je dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da čuvaju i štite seksualno i reproduktivno zdravlje i prava. Brojne kampanje posljednjih godina u Hrvatskoj i regiji pokazale su da su žene i djevojčice spremne prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju koje doživljavaju. Red je na državi da prekine šutnju i adekvatno pristupi prevenciji seksualnog nasilja. I preuzme odgovornost – kažu iz inicijative.

Dodaju i kako su istraživanja provedena među mladima prije deset godina pokazala da 83 posto njih želi seksualnu edukaciju u školama, što je potvrdilo i istraživanje provedeno prije tri godine, u kojem su mladi u Hrvatskoj odgovarali na pitanja što znaju i što uče o seksualnosti, a 80 posto ih se izjasnilo da žele seksualno obrazovanje u škole. Konkretno, žele učiti o slobodnom i informiranom pristanku, reproduktivnom zdravlju, o rodno uvjetovanom nasilju, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji te seksualnom nasilju. Žele, dakle, učiti o temama koje postojeći izvannastavni predmet Zdravstvenog odgoja trenutno ne pokriva.

Kao prednosti seksualnog obrazovanja u školama, navode odgođen ulazak u seksualne odnose, smanjenje rizičnog ponašanja, povećanu uporabu kontracepcije, pozitivan stav o brizi za seksualno i reproduktivno zdravlje. Kažu i kako djeca i mladi informacije o seksualnosti danas uglavnom dobivaju putem internetskih stranica i društvenih medija, a tako do njih dolaze znanstveno neutemeljene informacije i savjeti. Peticija se može potpisati OVDJE. Zahtjev za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog odgoja u škole kao obveznog nastavnog predmeta uputit će se Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Vladi RH.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba