U Krapinsko – zagorskoj županiji ukupna šteta od 'petrinjskog' potresa procijenjena na više od 26 milijuna kuna

Zagorci zasad prijavili štetu na 191 objektu, oštećena i 41 školska zgrada

Objavljeno: 21.01.2021. Alen Brodar

U Krapinsko – zagorskoj županiji manje ili veće štete od potresa prijavile su 32 škole, za 41 zgradu. Od toga je 27 osnovnih škola s 36 zgrada i pet srednjih škola sa šest zgrada. Ukupna procijenjena šteta je 5,7 milijuna kuna, od čega je pet milijuna kuna šteta na osnovnim školama, dok je ostatak na srednjim školama.

– Postupak nabave je u tijeku i za OŠ Kumrovec i za OŠ Tuhelj, koje su nakon škole u Krapinskim Toplicama najviše stradale te očekujemo da ćemo početkom sljedećeg tjedna potpisati ugovore s izvođačima radova i za te dvije škole. Uz napomenu da na te dvije škole nisu nastale konstrukcijske štete, koje bi uvjetovale statičarima da zabrane odvijanje nastave u njima. Međutim, u kumrovečkoj školi se sanitarni čvor na drugom katu i jedna učionica ne mogu koristiti – otkrio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prilikom potpisivanja ugovora s izvođačem radova na obnovi Osnovne škole u Krapinskim Toplicama.

Podsjetimo, na temelju zahtjeva gradonačelnika Klanjca i načelnika Krapinskih Toplica, Kumrovca, Tuhlja i Svetog Križa Začretja, proglašena je elementarna nepogoda za tih pet jedinica lokalne samouprave. Do sada je prijavljeno da je stradao 191 objekt, a ukupna procijenjena šteta je 23,3 milijuna kuna.

– Još je gotovo tri milijuna kuna štete na školama koje nisu u tih pet jedinica lokalne samouprave, što znači da je ukupna šteta od potresa s epicentrom u Petrinji  na području Krapinsko – zagorske županije preko 26 milijuna kuna. Razgovarao sam s premijerom Plenkovićem, a do kraja tjedna očekujem razgovore i s ministrom Horvatom i ravnateljem Fonda za obnovu Vanđelićem te ćemo sljedeći tjedan definirati naš stav oko načina same obnove – kazao je župan te otkrio kako je raspisan natječaj za zaposlenje po hitnom postupku,  djelatnika koji će raditi u Uredu za graditeljstvo u Donjoj Stubici, koji će biti podrška svim građanima s područja Donje Stubice, Gornje  Stubice i Marije Bistrice, a i samim zaposlenicima u Uredu, oko ispunjavanja obrazaca za prijavu štete. Taj će djelatnik zapravo predstavljao ‘ispostavu’ Fonda za obnovu u Krapinsko – zagorskoj županiji, za koju je župan već u nekoliko navrata najavio da će se otvoriti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba