FOND NAPOKON FORMALNO USTROJEN

Pristiglo je svega 40-ak zahtjeva za obnovu nakon potresa, prvi radovi tek na ljeto sljedeće godine

Objavljeno: 22.12.2020. zagorjeinternational

Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu u utorak je kazao da je do sada pristiglo svega 40-ak zahtjeva za obnovu nakon potresa. Građane je pozvao da ih što prije podnesu te je najavio da bi prvi elaborati trebali biti napravljeni kroz siječanj i veljaču, a prvi radovi na ljeto sljedeće godine.

– Elaborati i projekti trebali bi krenuti kroz mjesec i pol dana, negdje pred ljeto će trebati krenuti radovi. Neki su već krenuli u samoobnovi, nekih 200-tinjak zgrada, što je dopušteno zakonom i njihovi će troškovi biti refundirati. Prema Zakonu o obnovi, zahtjevi se podnose Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva, a onda nakon njihove odluke nastupa Fond. Znam da je proces kompliciran, ima devet vrsta zahtjeva – kazao je Vanđelić.

Rekao je da do početka samih radova, Fond treba izraditi elaborat i projekt, nakon čega ide izvođenje. Istaknuo je i da se Fond priprema za veliku količinu zahtjeva koja treba doći, pa će biti spremni obraditi ih u brzom roku.

Dodao je da će Fond obrađivati zahtjeve prema redoslijedu zaprimanja, a ako dođe do velikog broja zahtjeva u isto vrijeme, prioritetne će biti one građevine koje su najteže oštećene.

Predstavio je i svoje dosadašnje aktivnosti kao privremeni ravnatelj, istaknuvši da je nakon sedam tjedana fond formalno ustrojen, a da će među ostalim službama, imati i dvije samostalne službe, službu interne revizije koja će imati i vanjsku reviziju i službu za prevenciju prevara.

– Te službe predstavljaju dodatnu kontrolu rada fonda. Interna i vanjska revizija osiguravaju da se procesi unutar fonda nadziru pomoću treće strane, vanjskih revizora. Služba za prevencija prevara daje mišljenje postoji li potencijalni sukob interesa prije potpisivanja ugovora – kazao je Vanđelić.

Rekao je i koje će naknade primati budući ravnatelj Fonda, njegovi zamjenici i savjetnici, te direktori sektora i služba fonda. Ravnatelj fonda imat će bruto plaću od 21.155 što je oko 14.000 kuna neto, njegov zamjenik i savjetnik oko 20.000 kuna bruto prihoda. Najavio kako se planira prijaviti na natječaj za ravnatelja Fonda te da je zbog potencijalnog sukoba interesa dao ostavku u Nadzornom odboru Croatia Osiguranja.

– Prijavit ću se na natječaj za ravnatelja. Posao je sada na pola koraka, posao nije završen, trebamo to uspostaviti i započeti obnovu. Kada profunkcioniraju Unutarnja revizija i Služba za prevenciju prevara, kada bude gotova dokumentacija za javnu nabavu i kada počnu radovi na obnovi, tada prestaje nekakva potreba za mojim angažmanom – zaključio je Vanđelić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba