U Zagrebu održana dodjela nagrada za najbolje europske projekte u Hrvatskoj

Najboljim EU projektom koji je doprinio lokalnoj i regionalnoj zajednici proglašen “Newlight” Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije

Objavljeno: 20.10.2020. Alen Brodar

U Zagrebu je u utorak održana dodjela nagrada za najbolje europske projekte u Hrvatskoj u organizaciji Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala zupan.hr.

Stručni žiri odabrao je najbolje europske projekte u ukupno četiri: kategorije: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama te Doprinos poduzetništvu.

Ušteda 10 mil. kuna godišnje

Najboljim europskim projektom u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici tako je proglašen projekt Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Newlight. Priznanje je primio zamjenik krapinsko – zagorskog župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek koji je tom prilikom podsjetio kako je u provedbu projekta bilo uključeno ukupno 57 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, gdje je modernizirano više od 35.000 svjetiljki javne rasvjete čime se ostvaruju financijske uštede veće od 10 milijuna kuna godišnje. 

– Vrijednost provedenih investicija u sklopu Newlighta je oko 100 milijuna kuna, a projekt je generirao i uštede energije od oko 60 posto. Koliko je projekt uspješan, govori činjenica kako je u veljači 2019. primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge u Bruxellesu, a dakako da će nam i ova nagrada biti dodatni poticaj za daljnji rad na osmišljavanju i provođenju projekata i povlačenje sredstava iz europskih fondova – istaknuo je zamjenik župana Ferek-Jambrek, koji je ovom prilikom posebno istaknuo odličan rad Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, koja je razvila i ovaj projekt.

Pobjednici drugih kategorija

Najboljim europskim projektom u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama proglašen je Budi STEMpatičan, najbolji projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji je Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana, dok je najboljim projektom u kategoriji Doprinos poduzetništvu proglašen Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije. Najbolji europski projekt po izboru javnosti je Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO Novska.

Na svečanosti su dodijeljene i nagrade za najbolje gradove u 2020. godini i to za velike, srednje i malene gradove u kategoriji gospodarstvo; kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika te  u kategoriji  kvaliteta života. Sve okupljene su na samom početku pozdravili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Željko Turk te glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba