"SRCEM ZA RADOBOJ": Povodom Dana općine i škole, razgovarali smo s načelnikom Anđelkom Topolovcem

Radobojčanima je i u “novom normalnom” pod normalno da projekti – ne staju

Objavljeno: 20.10.2020. Alen Brodar

Radoboj slavi Dan općine i škole. S time da ovo slavlje ipak treba shvatiti uvjetno, s obzirom na to da su se i u toj zagorskoj općini epidemiološkim mjerama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite, pa su izostale priredbe, zabavni i kulturni program, kao i svečana sjednica Općinskog vijeća. Međutim Radobojčanima je i u tom “novom normalnom” pod normalno da projekti – ne staju. A na kojim se sve projektima radilo, a i dalje se radi u ovoj godini, otkrio nam je načelnik Anđelko Topolovec.

Dvije hiže

– U centru Radoboja nalazi se kuća sagrađena početkom prošlog stoljeća, u kojoj je bio smješten poštanski ured i prateće stambene prostorije poštara. Objekt je početkom 2015. godine otkupila Općina Radoboj, s namjerom promicanja nematerijalne kulturne baštine hrvatskog zagorja i upoznavanja posjetitelja s našim nematerijalnim kulturnim dobrom – zagorskim štrukljima. Na lokaciji se tako gradi „Hiža zagorskih štruklji. Trenutno su u tijeku radovi na drugoj fazi zgrade, čija je ukupna vrijednost 1.601.539 kuna, a završetak radova predviđa se do 31. ožujka sljedeće godine. Po završetku građevinskih radova preostaje još opremanje Hiže, čija se vrijednost procjenjuje na oko milijun kuna. Ovaj projekt sufinanciranju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 200.000 kuna, te Krapinsko – zagorska županija s 550.000 kuna – kaže nam načelnik Topolovec, dodajući da je Hiža vinove loze u fazi završetka.

Jedan od najvećih projekata u Radoboju, otkriva nam, je projekt rekonstrukcije postojeće nerazvrstane ceste NC-KŠ-Brod-D35. Radovi na navedenoj cesti su u potpunosti završeni, održan je tehnički pregled i izdana je uporabna dozvola. Vrijednost izvedenih radova iznosi  6.705.122 kune, dok je čitav projekt vrijedan 7,2 milijuna kuna.

– Što se pak tiče asfaltiranja nerazvrstanih cesta, duljina dionica koje će se asfaltirati ove godine je točno 4238 metara, od čega 1447 metara makadamskih cesta i 2791 metar novog sloja asfalta. Ugovorena vrijednost tih radova iznosi 1.385.783 kuna – pojašnjava Topolovec, podsjećajući na još jedan problem s kojim muku muče diljem Zagorja, pa tako i u Radoboju – klizišta.

Tako su nedavno započeli radovi na sanaciji klizišta u Radoboju, kod kućnog broja 248C.

– Ovo klizište obuhvaća dio nerazvrstane ceste i stambeni objekt koji se nalazi u neposrednoj blizini. Vrijednost radova na njegovoj sanaciji 298.300 kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 60 posto, dok je preostalih 40 posto osigurala Općina. Započeli su radovi na sanaciji još jednog klizišta, u Orehovcu Radobojskom – zaseoku Kiseljaki, a vrijednost radova iznosi 318.000 kuna. I ove radove sufinanciraju Hrvatske vode i Općina, trebali bi biti završeni najkasnije do 30. studenog ove godine. Ukupna vrijednost sanacije tog klizišta iznosi 616.425 kuna – zaključuje načelnik.

Dva doma

Kaže kako se iz programa Ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. sufinancira i projekt Rekonstrukcije lovačkog doma, što podrazumijeva dogradnju i prenamjenu u planinarski dom.

– Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za navedeni projekt odobrila je Općini Radoboj sredstva u iznosu 4.092.390 kuna, a ukupna vrijednost projekta iznosi šest milijuna kuna. U ožujku 2020. godine je s izvođačem radova potpisan ugovor o javnoj nabavi radova, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci. Iz istog se programa sufinancira i izgradnja Vatrogasnog doma DVD-a Jazvine. Vrijednost ovog projekta iznosi 4.595.561 kunu, a Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ga sufinancira s nešto više od tri milijuna kuna. Ugovor s izvođačem radova potpisan je u svibnju, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci – objasnio je Topolovec.

To su najbitniji projekti koji se tiču infrastrukture, međutim, nisu u Radoboju zaboravili ni na podizanje kvalitete života svojim žiteljima, kako onim najmlađima, tako i onima nešto starijima.

– Nedavno je krenula realizacija projekta “Aktivni i nakon 65.“, za koji nam je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo sredstva u iznosu od 1.476.024 kune. Naime, na natječaj raspisan još početkom 2018. godine, Općina Radoboj prijavila je projekt koji uključuje organiziranje dnevnih aktivnosti za stanovnike starije životne dobi koje će omogućiti njihovo uključivanje u život zajednice, omogućiti im da rade na korist dobrobiti zajednice, da se dobrovoljno uključuju u aktivnosti koje su primjerene njihovim interesima i sposobnostima uz mogućnost samoispunjenja. Trajanje projekta je dvije godine i u potpunosti se financira iz sredstava pomoći odnosno iz sredstava Europskog socijalnog fonda – kaže načelnik, dok se nadovezuje s projektima koji će više zanimati one nešto mlađe sumještane, iako su, dakako, na raspolaganju svim generacijama Radobojčana:

Novi iskorak

– Od projekata koji se financiraju od strane Europske unije, potrebno je spomenuti i izradu Strategije razvoja informatike Općine Radoboj koja je u tijeku, i za koju je Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila 161.250 kuna. Navedena strategija bit će završena i spremna za donošenje do konca ove godine. Također, u svibnju je završen projekt WiFi4EU, u sklopu kojeg se može koristiti javni besplatni WiFi na sljedećim lokacijama: centar općine, prostor Muzeja Radboa, Hiže vinove loze, Pokazno – edukacijskog centra, radobojskog trnaca, prostor sportske dvorane Osnovne škole “Side Košutić“, prostor kod Nogometnog kluba Radoboj, prostor kod DVD-a Radoboj te prostor kod Područne škole u Jazvinama. Vrijednost projekta za svaku jedinicu lokalne samouprave, pa tako i za Općinu Radoboj je 15.000 eura – objašnjava Topolovec te dodaje kako je Općina u suradnji s Društvom naša djeca Radoboj, osigurala nova igrala za dječje igralište u naselju Jazvine, čija je vrijednost 40.000 kuna.

Na kraju zaključuje:

– Vjerujem da moji Radobojčani, što se tiče općinskih projekata, u ovoj iznimno zahtjevnoj 2020. godini nisu osjetili krizu, a nadam se da će tako biti i u narednom razdoblju. Želim im i na privatnom planu sve najbolje, da svi zajedno prebrodimo ova teška vremena na najbezbolniji način. Nadam se da će biti zadovoljni i daljnjim razvojem općine, naravno, u okvirima u kojima mi to možemo, i da ćemo svi zajedno, ponovno napraviti jedan iskorak u infrastrukturnom, ali i društvenom razvoju našeg kraja – srcem za Radoboj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba