Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek poveo nas je u obilazak novog vrtića, a najavio je i da je sve spremno za početak nove školske godine

“Klanječki ljepotan” svoja će vrata mališanima otvoriti početkom studenog. Za one nešto starije, u školi je osiguran produženi boravak te besplatni prijevoz i radne bilježnice

Objavljeno: 06.09.2020. zagorjeinternational

Klanječki novi vrtić, jedan od ljepših, ako ne i najljepši vrtić u Krapinsko – zagorskoj županiji, koji će koštati nešto više od osam milijuna kuna je izgrađen, a predviđanje gradonačelnika Zlatka Brleka je da bi svoja vrata klanječkim mališanima mogao otvoriti početkom studenog.

– Imali smo 18. kolovoza tehnički pregled, na kojem su uočeni sitni nedostaci, no ništa ozbiljno i izvođači imaju obavezu u roku od 30 dana to otkloniti. Tako da računamo da bismo oko 15. rujna trebali dobiti uporabnu dozvolu. Nakon toga nam slijedi zahtjev Ministarstvu za odobrenje još jedne jasličke grupe i raspisivanje natječaja za zapošljavanje dvije odgajateljice na puno te stručnog suradnika na pola radnog vremena. Ono čemu težimo i čemu se iskreno nadamo, jest da će naši mališani početkom studenog ove godine useliti u novi vrtić, u sasvim novu okolinu. Vrtić je lijepo zamišljen, svaka grupa imat će izlaz na vlastitu terasu, s koje s može doći na veliko igralište, a unutar objekta previđena je i veća prostorija za sportske aktivnosti mališana – govori nam gradonačelnik dok nas vodi u obilazak vrtića.

Do stotinjak djece

Trenutno se proširuje prilazna cesta do vrtića, prvenstveno, kaže, zbog sigurnosti, budući da se djeca dovoze u vrtić i odvoze iz njega u kratkom periodu te je promet u to vrijeme pojačan. Kolnik se proširuje za nekih dva i pol metra, kako bi se promet mogao onuda nesmetano odvijati, ne samo za korisnike vrtića, već i za stanovnike Ružmarinske ulice.

– Cesta bi trebala biti gotova kroz 15-ak dana, a oprema bi u vrtić trebala stići do početka listopada, pa bi tako do 15. listopada sve trebalo biti gotovo i spremno za prijem djece. Očekujemo ih ukupno 75, u jednoj jasličkoj i dvije vrtićke grupe, s time da uvijek postoji mogućnost da se prema potrebi proširi za još jednu grupu, vrtić može primiti stotinjak djece. Daj Bože da bude pun, to je onda veselje i odlična stvar za opstojnost klanječkog kraja – kaže Brlek.

Kada smo se već dotakli najmlađih, upitali smo i gradonačelnika kako se škola spremila za početak nastave.

– Škola je napravila sve što treba, poduzela sve pedagoške i epidemiološke mjere, a ove godine krenut ćemo i s produženim boravkom djece u školi. Naime, mnogi roditelji rade u Zagrebu i ne mogu pustiti djecu samu dok se ne vrate s posla, dakle, produženi boravak u školi je nužda, imali smo stvarno mnogo zahtjeva, a bilo je i najava da bi neki roditelji mogli djecu upisati u Zagreb u školu jer jednostavno nema tko doći po njihovu djecu kad završi nastava, dok se oni ne vrate s posla. Grad Klanjec je stoga preuzeo obvezu financiranja plaće jedne učiteljice koja bi radila u produženom boravku. Sve dakako ovisi kako će se razvijati situacija s koronom, no nadam se i čvrsto vjerujem da će djeca ići u školu. To je po meni jedini ispravan put učenja i napredovanja. Svaka čast na nastavi na daljinu, ali zaista mislim da je pohađanje škole jedino ispravno rješenje – uvjerava nas Brlek.

Pomoć i sigurnost

Grad Klanjec osigurao je i svoju polovicu sredstava za radne bilježnice i radni materijal za sve učenike osnovne klanječke škole, dok drugu polovicu plaća Krapinsko – zagorska županija.

– Siguran sam da je to dosta velika pomoć roditeljima, jer oni će i ovako imati još dosta troškova za opremu svojih školaraca. Također, za sve učenike, pa i one koji nemaju pravo na to na osnovu pedagoškog standarda, Grad osigurava besplatan prijevoz, bez obzira na to koliko kilometara imaju do škole. To posebno dolazi do izražaja kod učenika četvrtih i petih razreda, jer prema standardu, do četvrtog razreda se prijevoz plaća učenicima udaljenima više od tri kilometra, a od petog razreda onima udaljenima više od pet kilometara do škole, a razlika među tom djecom su praktički jedni praznici od dva mjeseca. Tako da nam je to izuzetno bitno, jer promet je gust i smatramo da to daje dodatnu sigurnost i roditeljima i djeci koja idu u školu – zaključuje gradonačelnik Brlek. (Alen Brodar)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba