Pregrada u top tri najsigurnija grada u RH

GRADONAČELNIK VEŠLIGAJ: Za taj su rezultat zaslužni građani i to je vrlo dobar argument za privlačenje investicija, ali i mladih obitelji

Objavljeno: 18.07.2020. zagorjeinternational

Hrvatska je početkom ove godine proglašena 22. najsigurnijom zemljom svijeta, a tu činjenicu je pokazalo istraživanje Global Finance Magazina, koji izračun radi na temelju tri ključna faktora: rat i mir, osobna sigurnost i opasnost od prirodnih katastrofa. Treba uzeti u obzir da je Zagreb 22. ožujka pretrpio dva snažna potresa, a poimanje osobne sigurnosti poremetila je i globalna pandemija COVID-a 19, koja je itekako promijenila živote ljudi, a navedene nepogodnosti promijenile su i životne prioritete Hrvata. To su zdravlje, obitelj i sigurnost, stoga je Jutarnji list, u suradnji s Croatia osiguranjem, odlučio “osvježiti” projekt “Koliko je sigurno vaše susjedstvo?”
Analizirajući statističke podatke MUP-a, Hrvatskih voda, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske vatrogasne zajednice u zadnje četiri godine, cilj je bio ustanoviti koliko su hrvatski gradovi u opasnosti od provala, požara, poplava i potresa. Kreirana je i nova/stara digitalna mapa u kojoj možete provjeriti koliko je siguran vaš dom i koje mu opasnosti prijete.

Nizak broj provala

U interaktivnu mapu, između ostaloga, uneseni su podaci o prosjeku provala na 1000 stanovnika unazad četiri godine. Najveću stopu provala ima istarsko područje (Vodnjan, Novigrad, Poreč), a gradovi na obali su u većoj opasnosti od onih na kopnu. Tri najsigurnija hrvatska grada u posljednje četiri godine su Pregrada, Hrvatska Kostajnica i Opuzen, a od najvećih hrvatskih gradova, najmanja je vjerojatnost za provalu ako živite u Osijeku (2,07 provala na 1000 stanovnika). Uz Pregradu, Krapina i Zlatar također su među sigurnijim gradovima u državi, zbog zbog jednoznamenkastog broj provala u godinu dana. No, usprkos niskom broju provala i požara, gradovi Krapinsko – zagorske županije, a posebice Krapina i Zlatar, izloženi su visokoj vjerojatnosti prirodnih nepogoda, poput potresa ili poplava.

Dobra suradnja

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj podsjeća kako su 2016. također bili istaknuti kao najsigurniji grad.

– Tome doprinosi dobra suradnja svih institucija u gradu. Radi se na prevenciji i edukaciji, od rane dobi. Za rezultat su zaslužni građani koji se ponašaju na ispravan način. Taj rezultat je dobar argument za privlačenje investicija, ali i mladih obitelji da nastave svoj život u Pregradi – zaključuje Vešligaj. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba