INTERVJU: Ljubica Jembrih, načelnica Lobora i osma kandidatkinja na HDZ-ovoj listi u III. izbornoj jedinici

“Nikad nije bilo toliko investicija s nacionalne razine i nikad se nije toliko pazilo i ulagalo u ravnomjerni razvoj naše županije”

Objavljeno: 02.07.2020. zagorjeinternational

S Ljubicom Jembrih, načelnicom Lobora i osmom kandidatkinjom na HDZ-ovoj listi u III. izbornoj jedinici, razgovarali smo o programu demografske obnove aktualne Vlade Andreja Plenkovića, koji, između ostaloga, uključuje i gradnju i dogradnju 17 dječjih vrtića na području KZŽ, kao i ulaganja vrijedna više od 250 milijuna kuna, a koja su na područje KZŽ došla kroz brojne projekte socijalne politike. Jembrih ističe kako “žitelji KZŽ sada mogu iz prve ruke vidjeti što znači kada aktualna Vlada ulaže u sve dijelove ove županije, bez obzira tko je gdje na vlasti.”

Praktički nema općine ili grada u kojem se ne providi neki od milijunskih projekata koji je osiguran ili preko resornih ministarstava Vlade Andreja Plenkovića ili preko fondova Europske unije?

Tako je. Razvoj je vidljiv u svakoj lokalnoj samoupravi, u svakom mjestu. Radi se na velikim kapitalnim projektima, kako u Loboru, tako i u Maču i u gradu Zlataru. I u najmanjim dijelovima naše županije ulaže se kako bi se omogućili bolji uvjeti života na našim bregima. Najznačajniji projekti su svakako izgradnje dječjih vrtića koji se grade u Loboru, Maču, Zlataru i upravo je to naša poruka mladim obiteljima – da radimo na demografskom razvoju i ulažemo u predškolsko obrazovanje. Na taj način potičemo naše mlade obitelji da nastave sa svojim radom, a da znaju da su djeca sigurna i zbrinuta.

U svom radu brinete za sve segmente života vaše općine i njenih stanovnika, no, socijalne politike, briga za mlade, pogotovo za mlade obitelji te za život starijih građana na neki su način u fokusu vašeg rada. Jeste li zadovoljni ulaganjima Vlade RH u ta područja?

U Krapinsko – zagorskoj županiji radi se 17 dječjih vrtića, što je itekako vrijedno jer time dokazujemo da radimo na demografskom razvoju, brinemo o obiteljima, mladima i djeci, da unaprjeđujemo sustav za djecu rane i predškolske dobi, čime dajemo sigurnost roditeljima i našoj budućnosti. Kroz socijalnu politiku, odnosno program, u našoj je županiji uloženo više od 250 milijuna kuna, Vlada je brinula o našim najpotrebitijima, o našim sumještanima treće životne dobi kroz program “Zaželi”, za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju. Ovako velikim investicijama nije kraj, dosadašnje tri milijarde kuna uložene s nacionalne razine u Krapinsko – zagorsku županiju, samo su dio onoga što slijedi. Nastavit ćemo tako uz infrastrukturne programe, nastavit ćemo preko socijalnih programa jer nam je bitno da mislimo na svakog čovjeka, da ne radimo razliku, odnosno, da svi imaju iste mogućnosti. Vjerujem da su naši građani prepoznali taj rad, vjerujem da su prepoznali kako se ravnomjerno raspoređuju sredstva po svim lokalnim jedinicama, bez obzira na stranačku pripadnost čelnika. Istim putem nastavljamo dalje za sigurnu i bolju Hrvatsku, odnosno, za sigurno i bolje Hrvatsko zagorje.

I sami ste istaknuli da se ulaže i da ima projekata po cijeloj županiji. Spomenuli ste i istočni dio, a svakako ne možemo zaobići ni vašu općinu, koja ima investicija u desecima milijuna kuna.

Za općinu Lobor unatrag tri godine osigurano je preko 13 milijuna europskih sredstava kroz kapitalne projekte izgradnje vrtića, uređenja kulturnog centra, uređenja nerazvrstanih cesta. Iz samih resornih ministarstava osigurano je preko pet milijuna kuna. U mandatu ove Vlade ulaže se puno u rekonstrukciju i obnovu Svetišta Majke Božje Gorske, kao i u župnu crkvu. To nam puno znači jer smo u fazi izrade Strategije razvoja turizma, s naglaskom na vjerski turizam. Kada gledamo naš osnovni proračun, koji je nešto manji od pet milijuna kuna, mi smo ga svaku godinu udvostručili. Ljudi to prepoznaju i vide, a radimo projekte prema potrebama ljudi, vodimo se za tim da moramo poboljšati životne uvjete na našim bregima.

Svaki projekt i svaka investicija je dobrodošla, no gradnja novog vrtića u Loboru zasigurno vam je jedan od najvažnijih, možda i najdražih projekata?

Loborci ovaj projekt željno očekuju već više od deset godina. Preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, osigurali smo iznos od 7,44 milijuna kuna za gradnju vrtića, dok smo preostali iznos pokrili kreditnim zaduženjem do konačnih 9,7 milijuna kuna, koliko će koštati ukupno ovaj projekt. Vrtić je kapaciteta za 80-ak mališana u tri odgojne grupe predškolskog uzrasta te jaslička grupa te ima površinu 919 četvornih metara. Gradnja vrtića znači da će mališani u općini Lobor sada imati odlične uvjete za kvalitetni predškolski odgoj, kao i njihovi vršnjaci u puno većim općinama i gradovima.

Za što ćete se u svom daljnjem radu posebno zalagati, a pogotovo ako postanete saborska zastupnica?

Jedan od mojih najvećih interesa je daljnje jačanje socijalne sigurnosti, kao jednog od ključnih čimbenika razvoja društva u kojem svatko ima pravo na društvenu solidarnost, ravnopravnost i jednake prilike. Svakako ću raditi i boriti se i dalje za svoju općinu, svoj kraj, za našu Krapinsko – zagorsku županiju, za njen daljnji ravnomjerni razvoj, kakav je bio i sada, za vrijeme aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba