Počela treća faza popuštanja mjera

Ukinute e-Propusnice, proradile i škole, vrtići, fakulteti, kafići, restorani i trgovački centri, dozvoljena su putovanja

Objavljeno: 11.05.2020. zagorjeinternational

Od ponoći je na snagu stupila treća faza popuštanja mjera u Hrvatskoj. Otvorile su se škole, vrtići i fakulteti, a od danas možete otići i na kavu ili pojesti nešto u restoranu, kupovati u šoping-centrima ili prošetati nekim od nacionalnih parkova, piše 24 sata. Od danas se tako može okupiti i do 40 ljudi, umjesto dosadašnjih pet, a ukinute su i e-Propusnice. Ipak, ministar Davor Božinović je naglasio da se one opet mogu aktivirati kao što je to na otoku Braču koji je već nekoliko dana novo žarište korona virusa. 

Škole i vrtići 

HZJZ preporučuje da djeca koja imaju kronične bolesti ili im netko od ukućana boluje od njih – ostanu doma. Preporučuje se da kod kuće ostanu i djelatnici ustanova ukoliko imaju respiratorne ili kardiovaskularne kronične bolesti, dijabetes, malignu bolest… Ukoliko netko od ukućana djelatnika ima takve bolesti ili je stariji od 65 godina, djelatnicima se preporučuje da se tijekom boravka kod kuće pridržavaju razmaka i pojačane higijene. Također, preporučuje se da djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima ostanu kod kuće. Upute se odnose na ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove (u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu. Također se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da njihov broj u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potiče se nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće. 

Kafići i restorani 

Kafići i restorani mogu raditi od 6 do 23 sata, a svaki od njih može raditi i u samom prostoru, a ne samo na terasama. Svaki ugostiteljski objekt je na raspolaganje stavio onoliko stolova koliko stane obzirom da oni moraju biti udaljeni jedni od drugih 1,5 metar, odnosno moraju biti raspoređeni da se održi 1,5 metar udaljenosti između skupinama gostiju. Pribor se u restoranima servira tek kada gosti sjednu, a klasični oblici jelovnika više neće biti na stolu. Ili će biti istaknuti na ulazu ili nekom drugom vidljivom mjestu ili će biti plastificirani. Gosti, osim što mogu sjediti u zatvorenom dijelu objekta, mogu naručiti napitak ili jelo te konzumirati na terasi. Za šankom smijete naručiti ili preuzeti hranu/napitak, ali se tamo ne smijete zadržavati. Također, moguće je posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke. Određuje se jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke.

Trgovački centri 

Od drugih kupaca morat ćete biti barem 1,5 metara udaljeni. HZJZ preporučuje da se ne zadržavate dulje nego što trebate, a trgovački centri će morati i ograničiti broj kupaca koji se odjednom nalazi unutra na najviše 15 kupaca na 100 kvadrata neto površine trgovačkog prostora unutar centra. Pritom maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno boraviti u centru ovisi o neto površini svih trgovina u centru (površina koja je predviđena za kretanje kupaca tj. bruto površina umanjena za površinu koju zauzimaju izlošci, police, blagajna, hladnjaci i ostala oprema trgovine). U neto površinu ne računa se površina zajedničkih hodnika i drugih prostora za kretanje kupaca unutar centra. Preporučuje se da i dalje nosite maske za lice ili slična pokrivala za nos i usta, a oni koji imaju povišenu temperaturu ili simptome trebaju odgoditi odlazak u centar i javiti se – liječniku. Sve kupce se poziva i da provode redovnu higijenu ruku, a na sam ulazak u trgovačke centre treba se osigurati i dozator s dezinfekcijskim sredstvom te obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku u centar. U hodnicima centra više nema stolaca, klupica i stolova, pa ne možete više sjesti i odmoriti se ili pričekati nekoga da završi s kupnjom. Sve to u svrhu da ipak što prije napustite prostor. Trgovine moraju ograničiti košare i kolica, a one u kojima se prodaje tekstil preporučuje se prodaja bez isprobavanja. Ipak, ako je nužno isprobati, takva se odjeća kasnije mora spremiti na tri dana prije nego što se opet stavi na raspolaganje. 

Autoškole 

I oni koji imaju još puno sati za odvoziti, ali i oni kojima je ostalo još par sati do polaganja vozačkog ispita vraćaju se natrag u autoškolu. 

HZJZ preporučuje održavanje higijene prostora i redovitu dezinfekciju, a ako se radi o teorijskoj nastavi, svi se moraju pridržavati fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Isto tako, te prostorije se trebaju redovno čistiti, prozračiti, a i prema mogućnostima dezinficirati. Autoškole moraju nabaviti što više jednokratnih materijala za brisanje ruku, sredstava za čišćenje… Svakako se treba voditi i evidencija prisutnosti koje treba sadržavati ime, prezime, točnu adresu stanovanja i broju telefona, a administrativno osoblje također mora imati maske. Predavanja treba organizirati tako da se poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metara između polaznika te definirati maksimalni broj kandidata koji istovremeno mogu boraviti u učionici. Što se tiče praktičnog dijela predavanja o pružanju prve pomoći, polaznici moraju prije i nakon rukovanja materijalom i modelima za edukaciju dezinficirati ruke, a vježbe umjetnog disanja se ne preporučuju. Što se tiče zamatanja i imobilizacije, preporučuje se da se rade na modelima. Preporučuje se da u vožnji i instruktor i kandidat nose maske za lice, a između sati vožnje treba se prozračiti vozilo barem 15 minuta te dezinficirati sve površine – posebice one koje se često dodiruju rukama. 

Međugradski promet 

Ukidanjem e-Propusnica dopušteno putovati i u druge županije. No Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je upute i kako se ponašati u autobusima i vlakovima. Putnici i vozači ne bi trebali biti u kontaktu te bi trebali biti udaljeni jedni od drugih 1,5 metar. No, ako vozač stavlja prtljagu u autobus, nakon toga trebaju dezinficirati ruke. Što se tiče putnika u autobusu, mjesta su ograničena tako da u jednom redu sjedi jedan putnik i to – u jednom redu na jednoj strani, a u redu iza na drugoj strani. Također, ako se ne može osigurati barijera između putnika i vozača (naprimjer pleksiglas), onda će prvi red, dakle onaj iza vozača, biti prazan. Ukoliko želite kupiti kartu za autobus ili vlak, nju nećete moći kupiti u samom vozilu već na blagajni ili na drugim prodajnim mjestima. Kao i u drugim prodavaonicama, i ovdje se preporučuje beskontaktno plaćanje. 

Zračni promet

Od danas se u Hrvatskoj može putovati i zrakoplovom. Putnici koji idu zrakoplovom moraju si osigurati maske i dezinficijense, a ako i u kopnenom prijevozu, razmak među njima mora biti 1,5 metar, što se ne odnosi na obitelji koje putuju zajedno. Preporučuje se da na put ne idete s ručnom prtljagom, te ako ju imate da ju ostavite na check-inu zajedno s ostalom prtljagom. Naravno, u zrakoplov sa sobom možete nositi: žensku torbu, potrepštine za bebe i manju djecu, torbu za laptop koja ide na rame te manji ruksak.

Fakulteti 

Studenti se mogu vratiti na fakultete, ali pod uvjetom da u prostoriji u kojoj se ne održava nastava ne bude više od deset ljudi i to na razmaku od dva metra. Također, HZJZ preporučuje da se u prostorijama fakulteta organizira samo nužna nastava te da se što više stvari ipak pokuša napraviti na daljinu. 

Te iste prostorije u kojima će biti studenti treba redovito prozračivati, čistiti i dezinficirati. Potrebno je i omogućiti da se grupe studenata ne miješaju. Prostorija mora biti što veće površine i visine, prozračna i osunčana, vratima odvojena od prostorija u kojima borave druge skupine, važno je da se može dobro provjetriti vanjskim zrakom i u neposrednoj blizini imati toalet kojim se koristi isključivo ta skupina studenata.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba