Uoči Dana grada Klanjca, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom

“Uz izgradnju dječjeg vrtića, u grad stižu nova LED rasvjeta i širokopojasni internet“

Objavljeno: 03.05.2020. JJ

Na Florijanovo, 4. svibnja, svoj Dan slave vatrogasci, ali i grad Klanjec. Ove godine zajednička proslava građana će, nažalost, izostati, a mi smo s gradonačelnikom Zlatko Brlekom razgovarali o tome kako će se trenutna korona kriza odraziti na gradski proračun i planirane aktivnosti, ali i o najvažnijim projektima koji su obilježili proteklih 365 dana.

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području grada u proteklih godinu dana?

Uz dugoočekivani početak gradnje novog dječjeg vrtića, jedan od važnijih projekata bila je adaptacija mrtvačnice na groblju sv. Filip, a radili smo i na projektnoj dokumentaciji za proširenje gradskog groblja u Klanjcu, te na projektima za izradu novih stepenica na prečkom putu, uređenja Spomen parka. Otvorili smo i reciklažno dvorište u Medvedovom Jarku. Radilo se o investiciji vrijednoj 2.043.000 kuna, od čega su 1.700.000 kuna europska sredstva, dobivena na temelju ugovora između Grada Klanjca, Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša, 240 tisuća kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te 85 tisuća kuna sredstva Grada Klanjca. Ujedno smo završili sanaciju odlagališta komunalnog otpada Medvedov Jarek. Investiciju vrijednu 9.414.333 kune, sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša sa 73,92 posto. Asfaltirano je kilometar i pol novih cesta, a radovi su bili vrijedni više od 500 tisuća kuna. Izgradili smo gotovo 600 metara novog nogostupa uz županijsku cestu, a radilo se o investiciji vrijednoj preko 700 tisuća kuna. Grad Klanjec provodi i devet europskih projekata, a jedan od najvažnijih je “Popodne u vrtiću’“. Naime, sredstvima Europskog socijalnog fonda sufinanciran je produženi boravak djece u vrtiću, koji sada radi do 19 sati. Sredstvima Ministarstva turizma nastavili smo s projektom uređenja Centra za posjetitelje i Kuće europskih himni – kulturna baština Klanjca te završili građevinske radove u izložbenom prostoru za sarkofage obitelji Erdödy.

Kako napreduje izgradnja dječjeg vrtića?

Ako se sjećate, na press konferenciji prilikom uvođenja u posao, izvođač radova, MDK iz Dubrovčana, obećao je da će vrtić biti izgrađen prije roka, a to je Božić 2020. Lijepo vrijeme i blaga zima išli su nam na ruku pa su radovi cijelo vrijeme napredovali brže od plana. Vanjski radovi sada se polako privode kraju, a uređuje se već i okoliš. Predstoji još unutarnje uređenje.

I dalje sam optimističan i vjerujem da ćemo završiti vrtić do kraja godine, kako je bilo i planirano. Njegova je vrijednost oko 11 milijuna kuna, a osim poboljšanja uvjeta boravka djece vrtićke dobi, konačno ćemo imati prostor za jasličku skupinu, koja nam je prijeko potrebno, s obzirom na to da nam raste broj novorođene djece. Naime, neka naša naselja, poput Gredica, prošle su godine imala pravi “baby boom“. Rođeno je 32 djece. Dvadesetak djece, koliko ih uvijek imamo na čekanju za upis, uz njih dvadesetak u susjednim vrtićima, sada će se moći bez problema upisati u novi vrtić, a kapacitet vrtića je dovoljan i za svaki novi “baby boom“ u našem gradu.

Koliko je epidemija koronavirusa okrznula vaš proračun? Može li se već sada govoriti o procjenama iznosa tih nepredviđenih troškova?

Jasno je da će se naši planovi za ovu godinu morati mijenjati, a kako će na kraju izgledati proračun nakon epidemije koronavirusa, vrlo je teško ovog trenutka procijeniti. Tu se svakako moraju ukalkulirati i troškovi za mjere koje smo već donijeli radi smanjivanja ekonomskih posljedica krize, poput oslobađanja roditelja od plaćanja vrtića u vrijeme obustave rada. Gradskom vijeću predložio sam i donošenje odluka koje bi trebale pomoći našim gospodarstvenicima, poput oslobađanja od plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Građani će komunalnu naknadu moći platiti tijekom godine bez zaračunavanja zateznih kamata, a oslobodit ćemo od plaćanja komunalne naknade one naše građane koji su ostali bez posla, prema utvrđenim kriterijima, nema ovrha. Do daljnjega je odgođeno donošenje odluke o dodjeli sredstava za sufinanciranje udruga i obustavljene su sve nove investicije, osim onih koje su u tijeku. Ono što je sigurno, nastavit će se investicije sufinancirane sredstvima EU fondova.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje? 

Na početku godine potpisali smo ugovor s izvođačem radova za zamjenu javne rasvjete novom LED rasvjetom. Projekt je vrijedan 1,5 milijuna kuna, što financiramo iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. Time će se u velikoj mjeri smanjiti potrošnja električne energije, a smanjit će se i troškovi održavanja, budući da novopostavljena rasvjetna tijela imaju garanciju od 10 godina. Kredit će praktički sam sebe isplatiti od ušteda električne energije i ušteda na troškovima održavanja. Tu je i projekt besplatnog WiFi-ja u središtu Klanjca, za što je Grad dobio voucher od 15.000 eura, zatim nastavak EU projekata “Popodne u vrtiću“, “Učimo zeleno“ i izrada Strategije razvoja turizma grada Klanjca. Očekujemo i EU sredstva za uređenje amfiteatra u Spomen parku znamenitih Klanjčana. Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti s Ministarstvom kulture potpisati ugovor za nastavak radova u Kući europskih himni, koja su nam odobrena na natječaju, ali, naravno, još se ne zna što će donijeti rebalans državnog proračuna. Ovisno o situaciji, tu je i proširenja gradskog groblja u Dolu Klanječkom, koje nam je prijeko potrebno i planirano je za ovu godinu. U planu je bila i izgradnja novih stepenica na tzv. prečkom putu od Mihanović Dola prema središtu Klanjca, a vrijednost investicije procjenjujemo na od 400.000 do 500.000 kuna. Tu je i izgradnja nogostupa u Gredicama, no, trenutno je nemoguće znati što ćemo od toga moći realizirati.

Što biste poručili građanima povodom proslave Dana grada?

Vjerujem i siguran sam da će svatko od nas svojom ozbiljnošću i odgovornošću pridonijeti tome da što prije stanemo na kraj ovoj epidemiji i vratimo se normalnom svakodnevnom životu. Nama Zagorcima nije strana kriza, niti je ovo prvi puta da smo suočeni s problemima. Nije nam nepoznat niti strah od neizvjesne budućnosti. Zato sam siguran da ćemo i ovo prihvatiti kao izazov. I kao pojedinci i kao zajednica, koja se uvijek znala držati skupa kad je najpotrebnije. To ćemo učiniti i ovaj put. Zato vas pozivam na zajedništvo, solidarnost, razumijevanje, pomoć i potporu. Uz čestitku dobitnicima gradskih priznanja, čestitam svojim Klanjčankama i Klanjčanima Dan grada, a vatrogascima blagdan sv. Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika i zaštitnika našeg grada, uz želju da se čim prije završi ova korona kriza, kako bismo se mogli družiti na našem trgu ili Pikniku na Cesargradu te uživati u kulturnim događanjima našeg Kulturnog centra i gradske knjižnice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba