Sjemeništarac Martin Fiket iz Zaboka

“Uvijek sam želio biti vojnik i služiti domovini, ali me Krist uzeo k sebi, da služim Njemu i svim ljudima“

Objavljeno: 03.05.2020. zagorjeinternational

Kršćanska zajednica, živa i dinamična, uvijek teži da njezini članovi prepoznaju svoje darove i sposobnosti te da ih kroz životni put otkrivaju i razvijaju, kako bi ostvarili svoj životni poziv. Otkriti Božji poziv u sebi, uz pomoć roditelja, prijatelja i zajednice, znači usmjeriti svoj život prema ispunjenju kroz rad kojim služimo društvu i gradimo sebe kao osobu. Ili kako to kaže Konfucije: “Ako izabereš posao koji voliš, nećeš trebati raditi ni dana u svom životu.“ Specifičan poziv u Crkvi svakako je krenuti putem svećeništva. U Župi Zabok ponosni su na daru svećeništva svojih petero župljana koji djeluju u raznim krajevima. To su vlč. Blaž Bartol, vlč. Stjepan Lončar, vlč. Robert Šreter, vlč. Damir Ivanek i vlč. Tomislav Krajačić.  Ponosni su i na to što je na Božji poziv odgovorio i Martin Fiket, koji je danas sjemeništarac treće godine, pa su uoči današnje Nedjelje Dobrog Pastira i Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, na svojoj župnoj stranici objavili intervju s Martinom, koji prenosimo u cijelosti.

Kada si i kako shvatio da je biti svećenik tvoj životni poziv?

To je dosta teško za objasniti. Mnogi misle da kad netko osjeti poziv, da je to nešto spektakularno i čudesno. Mogao bih reći da sam iz nekog nerazumljivog razloga počeo razmišljati o odlasku u sjemenište, ali glavnu ulogu u toj mojoj odluci imao je Veliki tjedan 2017. godine, točnije Veliki četvrtak, prilikom obreda pranja nogu, kada je svećenik kao Isus prao nama noge i sebe ponizio i pokazao da je tu za nas, a ne mi za njega.

Jesi li u kojem trenutku posumnjao da to možda ipak nije za tebe?

Jesam. Nekoliko puta sam razmišljao o tome što bih još mogao biti u životu, ali se nekako uvijek vratim na to da želim služiti Gospodinu kao svećenik. Bez obzira na to što mislim, kada na Svetoj Euharistiji svećenik podiže hostiju i kalež koji su se po njegovim posvećenim rukama pretvorili u Tijelo i Krv i kada započne: “Po Kristu, i u Kristu, Tebi Bogu, Ocu svemogućemu, u jedinstvu Duha Svetoga, svaka čast i slava u sve vijeke vjekova”, tada mi je u mislima samo Isus i ja koji mu želim služiti kao svećenik.

Koliko se tvoj životni poziv danas poklapa s onime što si kao dijete zamišljao da ćeš biti kada odrasteš?

Jedino što se poklapa jesu disciplina u sjemeništu i disciplina u vojsci. Naime, uvijek sam htio biti vojnik i služiti domovini, ali me Krist uzeo k sebi da služim Njemu i svim ljudima.

Opiši nam jedan dan u sjemeništu.

Niti jedan dan nije isti. Uzmimo za primjer četvrtak, koji nam je u sjemeništu, nakon nedjelje, najljepši dan jer ima najviše duhovnih sadržaja koji nas pred kraj radnog tjedna opuste i daju nam snage. Budimo se u 6.30, nakon čega obavljamo jutarnju tjelovježbu i higijenu, pa se onda u 7 okupljamo u sjemenišnoj kapelici na misi, nakon koje nam u 7.30 počinje doručak, pa škola, koja traje od 8 do 14 sati. U 14.05 se svi zajedno okupljamo u blagovaonici i ručamo. Od 14.25 nam počinje slobodno vrijeme, koje koristimo za odmor jer nam u 16.30 počinje strogi studij koji traje do 18.15, kada nam počinje molitva krunice koja je od 18.30. Krunicu molimo ili u našoj kapelici ili ako je lijepo vrijeme, vani u dvorištu. U 19 se ponovno okupljamo za večeru, nakon koje smo slobodni do 20 sati, kada nam počinje još jedan kraći studij, na kojem su nam omogućene instrukcije iz svih zahtjevnijih predmeta u školi. Studij traje do 21.15 i nakon njega nam u 21.30 počinje klanjanje pred Presvetim, na kojem možemo Gospodinu predati sve svoje probleme, misli, molitve i zahvale.

Kako na tvoj životni poziv, ali i životni stil, reagiraju tvoji prijatelji?

Iako veći dio mojih prijatelja ide više za svjetovnim, nego za duhovnim, oni su uvijek tu kao potpora i nikad mi nisu rekli da bih trebao odustati od svog poziva. Puno mi znače u životu i znam da uvijek imam nekoga na koga mogu računati, a da to nije moja obitelj.

Koliko dnevno vremena provedeš u molitvi?

Ovisi o danu. Može biti do 20 minuta, a može i preko sat vremena, ali najčešće je to između 20 i 25 minuta.

Čemu ćeš posvetiti svoje zvanje?

Posvetit ću ga Kristu i pomaganju ljudima da prihvate i dozvole Gospodinu da uđe u njihov život.

Što misliš, zašto mladi nakon svete potvrde odlaze iz Crkve?

Mislim da odlaze jer idu u crkvu pod pritiskom roditelja, koji žele da im se dijete krizma, pa im crkva ostaje u sjećanju kao nešto što se mora i imaju osjećaj da nemaju svoju volju, nego im se nameće neko mišljenje i obaveze.

Na koji se način uključuješ u vjerski život svoje župe?

Kada sam na slobodnom vikendu, idem na mise i ako bilo kako mogu, pomognem župniku, na farofu ili u crkvi i oko nje, uvijek se priključim ako mogu, zajedno s ostalim suradnicima.

Što bi savjetovao mladima koji žele ići tvojim putem, bilo u svećeništvo, bilo u redovništvo.

Moj savjet je da poslušaju svoje srce jer ako je u srcu mir, onda je to ispravna odluka. To može biti i teško, ali moramo znati da nam Bog nikad ne daje križ koji mi ne možemo nositi. Možda se taj križ čini težak, ali uz Božju pomoć, možemo ga nositi do cilja.

10 naj” – brzinska pitanja

Najdraži svetac/ svetica? Sv. Josip Kupertinski

Najdraža molitva? Zdravo Kraljice

Najdraži dio dana? Večer

Najdraža knjiga? Gabriel Amorth – “Posljednji egzorcist”

Najdraži film? Film o Josipu Kupertinskome

Najdraže svetište? Ludbreg

Najdraže društvene mreže, ako ih koristiš? Instagram

Najdraži dan u godini? Ako se misli na datum, onda ga nemam, ali ovako u tjednu su mi najdraži subota i nedjelja.

Najdraža misao?  Da nam Bog nikad neće dati križ koji mi nismo dovoljno snažni nositi.

Najdraži dio Biblije? Psalam 91

(Pripremio: Darko Fiket)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba