STOŽER CIVILNE ZAŠTITE O KORONAVIRUSU

PREMINULE SU JOŠ ČETIRI OSOBE: Novooboljelih je 9, u Hrvatskoj dosad zaraženo 2039 osoba

Objavljeno: 27.04.2020. zagorjeinternational

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH kazao kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno devet novih slučajeva zaraze Covidom-19 što daje ukupan broj od 2039 bolesnika.

Učinjeno je 32.817 testiranja, a u posljednja 24 sata njih 1195. Postotak pozitivnih je 6,23 posto. Nažalost, od jučer su preminule četiri osobe: u Koprivnici žena 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević 1934. godište, i u KBC-u Split dvije ženske osobe 1923. i 1931. godište.

Svi su bili kronični bolesnici, a jedna osoba je bila na respiratoru. Trenutno su na respiratoru 21 osoba, hospitalizirano su 303 osobe, a oporavljenih 1166. Srednja životna dob oboljelih je 51,24 godine, a oboljelo je 53,8 posto žena.

Na pitanje što je s festivalima, sajmom Jakuševac i otvaranjem Hrelića odgovorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Oktoberfest je ogroman festival na koji dolazi više milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta i oni su procijenili da se to ove godine neće moći održati. Mi ne možemo potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati jer to ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali rekao bih da u ovom trenutku nije pametno dugoročno planirati održavanje nekih festivala. Možemo reći da je održavanje otvorenih sajmova kao Jakuševac rizik i nećemo za sada popuštati mjere koje se tiču takvih događaja. Buvljaci poput Jakuševca će doći na red za otvaranje tek pri kraju – kazao je Capak.

Na pitanje o otvaranju škola kazao je kako imaju preporuke.

– Imamo gotovu verziju. Nismo ih još iskomunicirali s Ministarstvom, kad to napravimo, onda ćemo reći nešto više. Sutra ću to dati. U preporukama nećemo razraditi sve detalje i sve mogućnosti koje postoje – rekao je Capak.

Novinari su ga pitali i što će biti sa studentima koji moraju preći granicu?

– Što se tiče studenata iz BiH oni po sadašnjim preporukama moraju u samoizolaciju – kazao je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba