SAGA O SPECIJALNOJ BOLNICI U STUBIČKIM TOPLICAMA SE NASTAVLJA

ŽUPAN KOLAR: O SBST-u ćemo govoriti u srijedu. SRIJEDA: Ne, u petak. PETAK: Ipak nakon sjednice Upravnog odbora 30. travnja

Objavljeno: 24.04.2020. zagorjeinternational

Velika očekivanja bila su vezana uz današnju press konferenciju Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, s obzirom na to da je župan Željko Kolar najavio da će se na press konferenciji u petak govoriti o Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Podsjetimo, 2. travnja utvrđeno je da je u tu bolnicu ušao koronavirus, a bolnica je, navodno, bez obzira na to počela s otpuštanjem pacijenata. Portal Ni Zagorje Malo otkrio da je za troje pacijenata nakon otpuštanja iz bolnice utvrđeno da su COVID pozitivni, a s obzirom na to da njihove obitelji tvrde da nisu od strane bolnice bile upozorene da se koronavirus ondje pojavio i da pacijenti koji izlaze moraju biti u samoizolaciji, došlo je do širenja zaraze i među ukućanima COVID pozitivnih pacijenata. 

Prvi takav slučaj u medije je dospio 16. travnja i od tada javnost čeka da se Specijalna bolnica Stubičke Toplice, Zavod za javno zdravstvo KZŽ, pa i sama Županija, očituju o slučaju, odnosno, jasno i glasno kažu je li se dogodio ozbiljan propust, točnije, jesu li se pacijenti po saznanju da je koronavirus ušao u bolnicu, smjeli otpuštati?

Župan Kolar je zatražio izvješće bolnice i najavio da će ga prokomentirati na press konferenciji u srijedu. U srijedu je pak rekao da je bolnici postavio dodatna pitanja te da čeka prošireno izvješće o kojem će govoriti na press konferenciji u petak, odnosno, danas.

Danas se na press konferenciji pojavio zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice Stubičke Toplice Krešimir Škof, koji je, čini se, odlučio govoriti o svemu, osim o onome što javnost stvarno zanima.

Pozitivno sedam pacijenata

 – Bolnica ima 181 zaposlenog, od čega 13 liječnika, 51 medicinsku sestru, 45 terapeuta, šest zdravstvenih radnika i 10 suradnika, a ostalo je nezdravstveno osoblje. Napravljene su smjene od dva tima po četiri liječnika koji rade, dva liječnika su nam na bolovanju, jedna liječnica je, nažalost, COVID pozitivna. Pozitivno je pet medicinskih sestara, u samoizolaciji ih je još 15-ak, dok ostale rade, isto u smjenama šest plus šest i na čekanju kod kuće. Pozitivna su i dva fizioterapeuta i još desetak u samoizolaciji. Ostali su na čekanju kod kuće, s time da su muški djelatnici pozvani da malo urede park, budući da je trenutno situacija takva da mogu to odraditi. Od nezdravstvenih djelatnika, pozitivna je jedna djelatnica iz praonice, a nekoliko je njih u samoizolaciji. Od 75 pacijenata koji su bili 1. travnja u bolnici, sedam ih je pozitivno, od toga dva iz Krapinsko – zagorske županije, dok su ostali iz Zagreba, Zaprešića, Ivanić – Grada i Karlovca. Napravljena je kompletna dezinfekcija bolnice 17. travnja od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba, sve sobe, sve liječničke ordinacije, svi hodnici, tako da je objekt siguran za rad. U četvrtak su stigli nalazi svih 14 pacijenata koji se trenutno nalaze u bolnici i svi su oni negativni. Jedan od njih treba danas ići kući, za drugoga očekujemo u ponedjeljak, dok će njih dvanaestero ostati na duljem boravku – rekao je Škof te najavio da je za 30. travnja u 13 sati sazvana redovna sjednica Upravnog vijeća, na kojoj će, između ostalih tema i financijskih izvješća, biti podneseno i izvješće o COVID-u u toj bolnici.

 – Isto tako, izvješće je 20. travnja proslijeđeno županu s kompletnim obrazloženjem stanja i 22. travnja, na zahtjev župana to je izvješće dopunjeno, tako da se svi podaci vezani uz COVID u Specijalnoj bolnici nalaze u ta dva izvješća – otkrio je Škof, a za govornicu je tada došao župan Željko Kolar. 

– Nakon 20. travnja, kada sam dobio prvo izvješće Specijalne bolnice, zatražio sam dopunu koja je stigla 22. travnja, s odgovorima na dodatna pitanja koja sam postavio. Nakon analize svega onoga što se događalo u bolnici i mjera koje je bolnica poduzimala prije nego što je ušao koronavirus, a sve vezano uz naputke koje je bolnica dobila od nadležnog Ministarstva i Nacionalnog stožera civilne zaštite o protokolu i postupku kada je koronavirus ušao u samu bolnicu, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo i u komunikaciji s oboljelima i s njihovim obiteljima, i komunikaciji s onima koji su na vlastiti zahtjev otišli iz bolnice i oni koji su otpušteni iz bolnice, da bi kompletnu sliku još raščistili, danas sam još zatražio od ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislava Jadana, da mi se isto tako dodatno očituje vezano uz protokole koji su bili unutar bolnice. Kao što je i zamjenik ravnatelja, gospodin Škof, rekao, posebna točka dnevnog reda bit će i na samom Upravnom vijeću u četvrtak u 13 sati i onda će u petak iz mojeg ureda doći službeno priopćenje vezano za ono što se dogodilo u Stubičkim Toplicama – rekao je Kolar. 

Pitanja novinara

Stiglo je i vrijeme za pitanja novinara, kojih je, što nije tako čest slučaj, bilo, s obzirom na to da nakon svega rečeno, javnost i dalje ne zna odgovor na najvažnije pitanje – jesu li se pacijenti smjeli otpuštati iz bolnice i tko je odgovoran za eventualni propust.

“Zna li se ukupan broj zaraženih osoba od kojih je zaraza potekla upravo iz Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama, dakle, broj onih koji su se zarazili od COVID pozitivnih pacijenata otpuštenih iz bolnice?“

Bez odgovora.

“Od sedam zaraženih pacijenata, za koliko njih je utvrđeno da su se zaraženi već u bolnici, a za koliko njih tek nakon otpuštanja iz bolnice? Ukoliko ima pacijenata za koje je utvrđeno da su zaraženi nakon otpuštanja iz bolnice, jesu li oni samoinicijativno zatražili da budu pušteni kući ili ih je otpustila bolnica te je li im naloženo da budu u samoizolaciji?“

Škof ovog puta ipak dolazi za govornicu, držeći u ruci izvješće.

– Na mogu decidirano reći, osim da idem tražiti u izvješće. Znači, sve to piše u izvješću, točno tko je dobio nalaz u bolnici, tko je kasnije potvrđen van bolnice, tako da taj ćete podatak dobiti ili ako ga možemo pismeno dostaviti ili u sklopu svih ovih izvješća koja budu kasnije dostavljena. Možda sam trebao na samom početku… Izražavam u ime bolnice svim pacijentima i svim zaraženima žaljenje i želim im brz i što bolji oporavak – zaključuje.

Ne može se ne nametnuti pitanje, ako zamjenik ravnatelja Škof ne zna što piše u izvješću, tko ga je onda sastavljao? I gdje je cijelo ovo vrijeme ravnatelj SBST-a Davor Gredičak da se očituje i komunicira s medijima?

I nakon izbjegavanja odgovora u srijedu, pa u petak, i ponovnog odlaganja teme za idući petak, kada se ujedno obilježava Praznik rada, radi li se možda o podcjenjivanju medijske struke, pa i inteligencije naših novinara? Smatra li se možda da je posao novinara pretipkavati dugačke, nejasne izjave nastale u pokušaju izbjegavanja odgovora, a onda šutjeti i čekati da na red dođu neke vedrije teme?

Javnost ima pravo znati istinu, a novinari imaju pravo pitati i istraživati.

Ne dobivati političke floskule i namatanja, već jasne i razumljive odgovore.

Ne zbog političara, ne zbog medija, već zbog pacijenata i njihovih obitelji koji su možda postali nove žrtve neuređenog sustava i još se uvijek bore s nevidljivom pošasti. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba