Pregrada za sada ne ide u karantenu

U KZŽ koronavirusom zaraženo 55 osoba

Objavljeno: 30.03.2020. zagorjeinternational

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije otkrio je kako su u KZŽ u subotu potvrđena četiri, a u nedjelju pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je trenutno 55 oboljelih. Testirano je 211 uzoraka, a u petak je u OB Zabok uspostavljena i trijaža. U bolnici je 10 pacijenata, od čega sedam u novim prostorima smještenima u suterenu i tri pacijenta u prvotno uređenim izolacijskim jedinicama, a radi se o pacijentima s nešto težom kliničkom slikom.

Testirane su tri oboljele osobe koje su sada bez simptoma i idu prema oporavku. Prvi je test bio negativan, sada se čeka drugi i ako on bude negativan, oni bi se kroz dva – tri dana mogli smatrati izliječenima, rekao je Vančina.

Doputovao iz Švicarske

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Ivan Lipovac osvrnuo se na stanje u gradu Pregradu, gdje je 24 oboljelih od ukupno 55 u Krapinsko – zagorskoj županiji. Rekao je kako se radi o bliskim kontaktima prvih zaraženih osoba, dodavši kako je nulti pacijent na području grada Pregrade zapravo doputovao iz Švicarske u vrijeme kada ta zemlja još uvijek nije bila na popisu zaraženih zemalja, stoga on nije bio stavljen u samoizolaciju, pa je tijekom 12 dana bio na više mjesta i zarazio dio oboljelih.

Pa ipak, unatoč strahu građana, za Pregradu za sada nisu predviđene nikakve strože mjere.  

– Za sada nema potrebe za karantenom jer se širenje virusa drži pod kontrolom, odnosno, zaraženi su bliski kontakti oboljelih. Najvažnije je pridržavati se svih mjera, ne izlaziti ako za to nema potrebe, a ako netko nema uvjete za samoizolaciju, a ona mu je propisana, neka se javi i prostor će mu biti omogućen – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Predstavnici Grada

Na press konferenciji su bili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i njegova zamjenica Gordana Križanec – Ružić, načelnica Stožera civilne zaštite grada Pregrade. Vešligaj je još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba