Zagađena voda u Petrovskom

Četrnaest mještana potražilo liječničku pomoć zbog zaraze

Objavljeno: 17.02.2020. JJ

Na internetskoj stranici općine Petrovsko osvanula je obavijest da voda iz vodovoda Slatina Svedruška – Podgaj Petrovski i Preseka Petrovska nije za piće. Naime, danas je obavljen izvanredni sanitarni nadzor spomenutog vodovoda, a sve na temelju dojave o pojavi zarazne bolesti od strane Ivana Lipovca, voditelja Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije u Zlataru. Zarazna bolest se za sada pojavila kod 14 mještana naselja Podgaj Petrovski, Preseka Petrovska i Slatina. Prema izjavi liječnice opće prakse Ele Hustić, prvi oboljeli javili su se danas, a simptomi, koji su se pojavili u subotu i nedjelju, su mučnina, povraćanje, proljevaste stolice i lagano povišena temperatura.

220 domaćinstava

Prema izjavi djelatnika Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, iz predmetnog lokalnog vodovoda prema monitoringu voda za ljudsku potrošnju se na ispitivanje zdravstvene ispravnosti uzima osam puta godišnje na mjestu potrošnje, a voda iz izvorišta dva puta godišnje. Iz spomenutog lokalnog vodova opskrbljuje se 220 domaćinstava.
Vlado Svečnjak, koji provodi kloriranje vode, istaknuo je kako se svake nedjelje puni klorinator s klornom otopinom i jednom mjesečno provjera količina SRK-a u vodi, no dodaje i kako je u četvrtak, 13. veljače, kod izvođenja radova na rekonstrukciji lokalne ceste oštećena glavna vodovodna cijev, pa iako je šteta sanirana isti dan, sumnja se da je to uzrok epidemije u vodi za piće.

Pranje i dezinfekcija

Iz Općine Petrovsko poručuju kako će sutra biti organizirano pranje, čišćenje i dezinfekcija svih vodosprema od strane Krakom vodoopskrbe, a na hidrante će se danas i sutra postaviti slavine kako bi se voda mogla koristiti za piće i kuhanja. Mještane mole za strpljenje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba