U Humu na Sutli predstavljena ulaganja Županije u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu u 2019. i 2020. godini

KZŽ prošle godine za obrazovanje izdvojila 98,1 milijun kuna, ove godine ta će se sredstva povećati na 114,1 milijun kuna

Objavljeno: 24.01.2020. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Viktora Kovačića u Humu na Sutli održana je press konferencija na temu ulaganja Krapinsko – zagorske županije u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu u 2019. i 2020. godini.
Okupljene je na početku pozdravila ravnateljica škole Biserka Špiljak, a izlaganje je zatim započela zamjenica župana Jasna Petek, koja je kazala kako je u 2019. godini KZŽ za obrazovanje izdvojila 98,1 milijun kuna, što je 46,6 posto županijskog proračuna.

Kapitalna ulaganja

– Za kulturu, sport i tehničku kulturu, Županija je izdvojila 4,3 milijuna kuna. Što se tiče zakonskog standarda obrazovanja, njega velikim dijelom financiramo decentraliziranim sredstvima, koji se odnose na materijalne troškove u osnovnim i srednjim školama, na financiranje učeničkih domova i na jedan dio kapitalnih ulaganja. Važno je istaknuti da su naša investicijska ulaganja u 2019. bila na razini tri milijuna kuna i odnosila su se na materijalne uvjete u školama, tako smo sanirali krovišta u visini milijun kuna, u devet škola sanirali smo sanitarije u vrijednosti 330 tisuća kuna te smo kontinuirano radili na poboljšanju uvjeta u školama, vezano uz uređenje učionica i uređenje parketa u dvoranama, za što smo izdvojili 419 tisuća kuna, zatim je tu stolarija u Srednjoj školi Oroslavje, u koju smo uložili nešto više od 100 tisuća kuna, a zatim niz opremanja kuhinja, nekih specifičnih nastavnih pomagala i kupnja strojeva koji su potrebni za strukovne škole u iznosu nešto manjem od 250 tisuća kuna – naglasila je Petek te dodala kako je velik naglasak stavljen na područje razvoja sporta.
– Pomogli smo asfaltiranje i uređenje nekih školskih igrališta, izdvojili smo sredstva za kupnju dodatnog zemljišta koje nam je potrebno za izgradnju sportske dvorane u Osnovnoj školi Oroslavje i jednako tako smo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave – općinama Krapinske Toplice, Gornja Stubica i Sveti Križ Začretje te Gradom Oroslavjem potpisali sporazume da se i jedna i druga strana obvezuju na sufinanciranje dvorana u tim jedinicama lokalne samouprave. U 2019. godini izdvojila su se sredstva za projektno – tehničku dokumentaciju za te sportske objekte – pojasnila je zamjenica župana, istaknuvši kako je veseli što slijedi jedan veliki set kapitalnih ulaganja, a ona koja su započela prošle godine, nastavljaju se i premašuju 110 milijuna kuna.


– Završili smo projekte energetske obnove osnovnih škola u Zaboku, Pregradi i Humu na Sutli i sportsku dvoranu u Đurmancu, sve skupa u iznosu nešto manjem od 34 milijuna kuna. U ovoj godini nas čeka nastavak energetskih obnova šest škola – osnovnih škola u Gornjoj Stubici, Kumrovcu, Đurmancu, Konjščini te srednjih škola u Konjščini i Bedekovčini. Jednako tako obnavljamo i toplinsku ovojnicu u Osnovnoj školi Mače. Započela je i izgradnja školske sportske dvorane u Zlatar Bistrici, gdje je Županija preuzela sufinancirati kredit kojim bi se mogao završiti cijeli projekt. Izgradnja školske sportske dvorane u Osnovnoj školi Budinščina pri Područnoj školi Hrašćina je pred završetkom. Tu je i veliki kapitalni projekt – Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok, za koji smo prošle godine od Ministarstva obrazovanja dobili bespovratna sredstva od 30 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije je više od 35 milijuna kuna. U tijeku je razmatranje naše ponude za soft aktivnosti u vrijednosti 68 milijuna kuna koje smo prijavili na Ministarstvo turizma – zaključila je Petek.

Školski projekti

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić – Slovenec nadovezala se kako Županija financira i sva županijska i školska učenička natjecanja.
– Financiramo i nagrade za prva tri mjesta za učenike i njihove mentore i za to izdvajamo 535 tisuća kuna. Također nešto više od 1,3 milijuna kuna izdvajamo za učeničke i studentske stipendije, pa je tako prošle godine dodijeljeno 129 učeničkih i 89 studentskih stipendija, s 12,5 posto sufinanciramo i prijevoz učenika, radne bilježnice te hitne intervencije u osnovnim i srednjim školama, podupiremo i rad visokoobrazovnih institucija. S 400 tisuća kuna financiramo rad učenika s teškoćama u razvoju, a s 200 tisuća kuna nadarene učenike. Proveli smo projekt LUMEN – za poticanje rada s darovitom djecom u vrijednosti od milijun kuna, a u provedbi su projekti “Baltazar”, “Zalogajček”, “Shema školskog voća i povrća” i “Školski medni dan” – naglasila je pročelnica te dodala kako je u 2020. za obrazovanje ukupno planirano 114,1 milijun kuna, a za kulturu, šport i tehničku kulturu 5,3 milijuna kuna.


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je dodao kako je spomenutih 98 milijuna kuna raspoređeno na sve segmente školstva.
– Ne samo da smo ulagali u zgrade, nego smo pratili i edukaciju učitelja i profesora, a posebnu smo pažnju posvećivali djeci s teškoćama u razvoju, stipendijama i deficitarnim zanimanjima, jer nam nedostaje vrhunskih majstora i svako dijete koje je upisalo neko od deficitarnih zanimanja, dobilo je županijsku stipendiju koju koristi do kraja školovanja. Financiramo i visoka učilišta u Pregradi i Zaboku, dok je Veleučilište u Krapini postalo državno, ali smo i dalje ostali aktivni u njegovom financiranju, jer smatramo da postotak visokoobrazovanih ljudi nije dovoljno velik – napomenuo je Kolar i dodao kako su dva ključna projekta Centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu te Znanstveno – edukativno – zabavni centar, koji će kompletno promijeniti obrazovnu sliku Krapinsko – zagorske županije i pozicionirati je kao regionalnog lidera u tim područjima. (ib, jm)

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba