Osigurano nesmetano i sigurno obavljanje djelatnosti

Završena sanacija fasade pregradskog muzeja i knjižnice, projekt vrijedan više od 130 tisuća kuna

Objavljeno: 16.01.2020. zagorjeinternational

Početkom prosinca 2019. godine, dovršena je sanacija fasade zgrade pregradskog gradskog muzeja i knjižnice na Trgu Gospe Kunagorske. Time je osigurano nesmetano i sigurno obavljanje muzejske i knjižnične djelatnosti, a ulaz u zgradu postao je siguran je za sve posjetitelje, kao i za nastavnike i učenike Glazbene škole Pregrada, koji također koriste dio prostora u zgradi za svoje aktivnosti.

Vidljiva oštećenja

Navedena zgrada imala je vidljiva oštećenja na nekoliko mjesta na fasadi koja su predstavljala opasnost, kako za prolaznike, tako i za zaposlene jer su dijelovi žbuke na pročelnoj strani već nekoliko puta prilikom jače kiše ili vjetra pali pred ulaz u zgradu. Također, bila je ugrožena i muzejska čuvaonica, smještena na prvom katu zgrade, u kojoj je pohranjena sva muzejska građa koja se ne nalazi u stalnom postavu jer je prodiranje vode u strukturu zida uzrokovalo pucanje žbuke i s unutarnje strane, te je žbuka padala po policama čuvaonice. Iz tog razloga, projekt sanacije fasade prijavljen je 2018. godine na Javni poziv Ministarstva kulture, a zatim i početkom 2019. godine na Javni poziv Krapinsko – zagorske županije, na kojima su Muzeju grada Pregrade kao prijavitelju odobrena sredstva za sufinanciranje.

Stručni nadzor

Ukupna vrijednost projekta bila je 131.822 kune, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo projekt s iznosom od 100 tisuća kuna, Krapinsko – zagorska županija s 12 tisuća kuna, dok je Grad Pregrada pokrio ostatak iznosa od 19.822 kune. Radove je izvodila Zanatska zadruga Kunagora, a stručni nadzor nad radovima provodila je tvrtka Kostelgrad – projekt, uz konzervatorski nadzor Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture. Radovi su se izvodili od početka listopada, a obuhvatili su sanaciju limarskih elemenata i obnovu dijela pročelja i začelja zgrade te soboslikarsko-ličilačke radove.
Inače, zgrada je sagrađena 1908. godine te je sastavni dio kulturno – povijesne cjeline grada Pregrade, koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba