U Krapinsko – zagorskoj županiji potvrđeno 36 slučajeva gripe, no taj je broj u stvarnosti dva ili tri puta veći

U OB Zabok uslijed komplikacija preminuo 91-godišnjak koji nije bio cijepljen

Objavljeno: 10.01.2020. JJ

U Hrvatskoj je, zaključno s 5. siječnja, službeno registrirano ukupno 1232 oboljelih od gripe, od kojih je 353 prijavljeno tijekom prvog tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina prijava pristiže iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Karlovačke i Varaždinske županije te Grada Zagreba.

Slično kao lani

U Krapinsko – zagorskoj županiji do sada je potvrđeno 36 slučajeva gripe, međutim, dr. Ivan Lipovac, voditelj Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije u Zlataru ističe kako je taj broj u stvarnosti sigurno dva ili tri puta veći, jer ne idu svi oboljeli liječniku. Od posljedica gripa u Općoj bolnici Zabok je preminula jedna osoba, a radi se o 91-godišnjaku koji nije bio cijepljen.

 

Lipovac ističe kako za sada nema razloga za paniku, gripa se pojavila otprilike u isto vrijeme kao i lani, a čak je i virus istog tipa. U većini laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe potvrđen je virus gripe A, i to oba podtipa (A/H1N1 i A/H3N2), no, pojedine države bilježe značajnu cirkulaciju virusa gripe B.

Predškolska djeca

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i na širem području Europe aktivnost gripe je u porastu te se u većini država bilježi niska ili sporadična aktivnost gripe. Među pristiglim prijavama gripe u Hrvatskoj, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a tijekom sezone 2019./2020. broj prijava gripe tijekom posljednja tri tjedna manji je u odnosu na isto razdoblje prethodne sezone, doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba