Ansambl Zabok održao godišnji koncert, na kojem mu je dodijeljen i Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti

“Ovaj je Certifikat pisana potvrda i jamstvo kvalitete za sve organizatore festivala, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu“

Objavljeno: 30.12.2019. zagorjeinternational

Ansambl Zabok je u subotu u zabočkoj Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog održao godišnji koncert, nakon kojeg mu je dodijeljen Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.

Devet koreografija

Na koncertu je izvedeno devet folklornih koreografija, tri koreografije plesnih parova i jedna vokalna točka s dvije pjesme. U programu je prezentiran folklor svih četiriju hrvatskih plesnih područja. Ansambl Zabok je odličnom izvedbom obnovio i Certifikat vrsnoće za scensko izvođenje folklorne umjetnosti, kojeg je prvi puta dobio 2013. godine, a u Hrvatskoj ga imaju još samo Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana i KUD Punat.

Umjetnička voditeljica i direktorica Ansambla Zabok Senka Jurina rekla je kako dobivanje ovog certifikata ima veliko značenje za sve članice i članove Ansambla i kruna je rada za ovu generaciju plesača.

Goran Knežević iz Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja naglasio je kako su kriteriji za dobivanje Certifikata visoki.

– Treba postojati određen broj plesača, plesačica, određen broj glazbenika, u koreografiji moraju biti zastupljene sve regije Hrvatske, a tu mora postojati izvrsna uvježbanost i vrsnoća izvedbe. To je jedini certifikat u Hrvatskoj koji dobivaju folklorni ansambli i pisana je potvrda od relevantne ustanove te kao takav svojevrsno jamstvo kvalitete za sve organizatore raznih festivala, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu – istaknuo je Knežević.

Među tri najbolja

Zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek je napomenula kako je čitav Ansambl Zabok sa svojim izvrsnim cjelogodišnjim radom na ponos gradu Zaboku.

Na koncertu je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je čestitao Ansamblu Zabok.

– Bogatstvo plesa, nošnji i tradicije s područja Krapinsko – zagorske županije izuzetno je veliko i imamo sjajna kulturno – umjetnička društva koja njeguju tu tradiciju, a Ansambl Zabok je stepenica iznad, ne samo u Krapinsko – zagorskoj županiji, već je među tri najbolja ansambla u Hrvatskoj. Oni su promotori županije – naglasio je Kolar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba