PRESUDA ZA AFERU INA – MOL: Bivši hrvatski premijer i predsjednik mađarskog MOL-a proglašeni krivima za primanje, odnosno, davanje mita

Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora

Objavljeno: 30.12.2019. zagorjeinternational

– Sanader i Hernadi krivi su za primanje, odnosno davanje mita – rekla je sutkinja Maja Štampar Stipić koja je u 10 sati počela čitati objavu nepravomoćne presude za aferu Ina – Mol, piše Večernji list.
Bivši hrvatski premijer tako je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a predsjednik mađarskog MOL-a, suvlasnika INE, Zsolt Hernadi na dvije godine. Bivšem se premijeru oduzima i pet milijuna eura.
Podsjetimo, radi se o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu 2015. godine ukinuo Ustavni sud. Prema optužnici, Sanader je tražio 10 milijuna eura mita, a dobio je pet, a MOL mu je novac uplatio preko računa švicarske tvrtke Roberta Ježića. Sanaderu je otegotna okolnost to što je djelo počinio kao premijer, što znači da je naštetio ugledu Republike Hrvatske, a cilj mu je bio osobno bogaćenje. Sud smatra i da je svojim činom postupio suprotno interesima građana RH.
Hernadiju se sudi u odsutnosti, dok je Sanader u Remetincu, gdje izdržava kaznu za Planinsku. Ovo će mu biti četvrta presuda. Pravomoćno je osuđen za Planinsku, a nepravomoćno za Hypo. Nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi HEP Dioki, a još mu traje suđenje za Fimi mediju, gdje je uz njega optužen i HDZ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba