Za zagorske pčelare, ova je godina bila iznimno teška, pa je Krapinsko – zagorska županije osigurala dodatnih 200 tisuća kuna pomoći za Pčelarski savez

ZA SVE SU KRIVI LOŠI VREMENSKI UVJETI: “Normalna godišnja proizvodnja u KZŽ je otprilike 350 tona meda, a ove su godine pčelari izvrcali možda 20 posto od te količine”

Objavljeno: 05.12.2019. Jožica Miklaužić

U Uredu župana u Krapini održano je potpisivanje ugovora o dodjeli financijske pomoći Savezu pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije. Tom je prilikom pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula kako Pčelarski savez KZŽ okuplja devet udruga te kako je ova godina za zagorske pčelare bila izrazito loša zbog vremenskih uvjeta koji su doveli do uginuća pčelinjih zajednica i niskih prinosa.

Europska zaštita

– Obratio nam se Savez sa zamolbom da se osiguraju dodatna sredstva kako bi pčelari lakše prebrodili ovu godinu i stoga je temeljem odluke župana i trećim rebalansom županijskog proračuna osigurano 200 tisuća kuna, kako bi pčelari spasili svoje pčelinje zajednice i imali i dalje u ponudi zagorski med. Ono što je važno, jest da je ove godine na nacionalnoj razini dobiveno prijelazno rješenje za zagorski bagremov med pa je, uz Savez i podršku Županije te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, podnesen zahtjev za europsku zaštitu zagorskog bagremovog meda – otkrila je pročelnica Mihovilić.

Ugovor su potpisali predsjednik Saveza Zdravko Bedeniković i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Sredstva koja smo dobili potpisivanjem današnjeg ugovora, pčelari će iskoristiti za nabavu dohrane pčela kroz naredni period. U Krapinsko – zagorskoj županiji imamo otprilike 380 pčelara sa 17.300 košnica, tako da će ta sredstva biti raspoređena pčelarima sukladno tome koliko košnica imaju, a sama isplata krenut će već za koji dan. Naime, s tim brojem košnicama normalna godišnja proizvodnja je otprilike 350 tona meda, a ove godine su pčelari izvrcali možda 20 posto od te količine, a bilo je i uginuća zajednica zbog nedostatka hrane u periodu proljeća, pred samu cvatnju bagrema – objasnio je Bedeniković.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako KZŽ ima odličnu suradnju sa Savezom pčelara, a govorio je i o važnosti europske zaštite zagorskog meda.

Puni kapacitet

– To će sigurno omogućiti našim pčelarima da ozbiljnije izađu na europsko tržište, s obzirom na to da kvaliteta postoji. Nakon europske zaštite, potrebno je još udruživanje i dodatno brendiranje, iako mi već imamo našu zaštitnu markicu. Mi smo s pčelarima u kontaktu od proljeća, analizirali smo stanje i, nažalost, ono što su pčelari predvidjeli, se i dogodilo, a to je manja proizvodnja meda nego prošle godine. S obzirom na to da se radi o velikom broju košnica, odlučili smo intervenirati kako bi se pčelari pripremili za sljedeću godinu i imali puni kapacitet u proizvodnji meda – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba