Zagorska Sela svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavila Dan općine i župe sv. Katarine – dodijeljena su i općinska priznanja

NAČELNICA KRIVEC – JURAK: Uređenje Društvenog doma vrijedno 2,3 milijuna kuna, s obzirom na naše prihode od 1,5 milijuna, najvažniji je projekt u povijesti općine

Objavljeno: 25.11.2019. ivanabelosevic

Općina Zagorska Sela, uz blagdan sv. Katarine slavi Dan općine i župe. Tim je povodom održana svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je načelnica Ksenija Krivec – Jurak, sve prisutne upoznala s najvažnijim projektima na području općine Zagorska Sela.

Rekonstrukcija državne ceste

– Najvažniji projekt u povijesti Općine je uređenje Doma za društvene namjene, koji se financira iz Mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja. Ukupna vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna, od čega su 1,65 milijuna kuna bespovratna EU sredstva. Obzirom, na naše prihode od 1,5 milijuna kuna, to je velika stvar. U suradnji sa Zagorskim vodovodom, Krapinsko – zagorskom županijom i Općinom Zagorska Sela ove godine smo realizirali dvije vodoopskrbne mreže, jednu u naselju Bojačno, prema kapeli sv. Martina, a drugu u naseljima Brezakovec i Pušća, prema odvojku Kralj, gdje je vrijednost investicije oko 200 tisuća kuna. Dodijelili smo i osam studentskih pomoći u iznosu od 400 kuna mjesečno, redovito se isplaćuje jednokratna novčana pomoć za novorođenu djecu, koja je ove godine povećana. Redovito sufinanciramo prijevoz učenicima, sufinanciramo boravak djece u dječjem vrtiću i predškolu s 200 tisuća kuna godišnje – istaknula je načelnica te dodala kako od mjera pronatalitetne politike ističe kako s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Krapinsko – zagorsko županijom sufinanciraju radne bilježnice i udžbenike za sve učenike.
– Među prvima smo pokrenuli sufinanciranje prve nekretnine na području općine, za sada s iznosom od 20 tisuća kuna, koliko nam dozvoljavaju proračunske mogućnosti. U prvom krugu natječaja odobrena je jedna takva pomoć, a imamo naznake da bi sljedeće godine mogli isplatiti još tri takve pomoći. U suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom sufinanciramo kredite poduzetnika i poljoprivrednika. Moram spomenuti projekt Frisco – revitalizaciju Sutlanskog jezera, čiji su nositelj Hrvatske vode sa slovenskim partnerima, a financira se iz Interreg programa Europske unije. Za prvu fazu, rekonstrukcije brane, iz EU fondova osigurano je 10 milijuna kuna. To su doista značajna sredstva za jednu malu općinu kao što su Zagorska Sela – naglasila je Krivec – Jurak te se osvrnula na projekte koje treba realizirati.


– Dobre su vijesti za naše mještane i da se provode postupci javne nabave koje provode Hrvatske ceste za pojačano održavanje državne ceste D229, dionica Luka Poljanska – Harina Zlaka – Hum na Sutli, u vrijednosti 4,1 milijun kuna i sanaciji klizišta uz cestu D229 u naselju Plavić procijenjene vrijednosti 1,2 milijuna kuna bez PDV-a, gdje je izabran izvođač radova. Sljedeća godina bi trebala biti godina završetka radova na projektu “Pločko“, a pred nama je i rekonstrukcija ceste Zagorska Sela – Kumrovec koju smo prijavili za sjednicu Vlade koja će biti održana u Krapini, pa čekamo dobre rezultate. Preko LAG-a Zagorje Sutla odobren nam je projekt izgradnje dječjeg igrališta u Miljani, ukupne vrijednosti od 280 tisuća kuna i realizirat će se u narednom razdoblju. Nadamo se određenim pomacima i za revitalizaciju Kumrovečke pruge. Za sljedeću godinu naglasak ćemo još više staviti na pronatalitetnu politiku i dolasku mladih obitelji u našu općinu – napomenula je Krivec Jurak.

Kumrovečka pruga

Na svečanoj sjednici bio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je pohvalio rad načelnice.
– Ako ljudi žele, imaju volju i energiju, onda i u maloj sredini mogu učiniti veliki iskorak. Županija energetski obnavlja Osnovnu školu u Kumrovcu koju pohađaju i djeca i iz ove općine, kako bi im dali bolje uvjete za rad. Nadamo se da će započeti i revitalizacija Kumrovečke pruge, a nešto pod hitno treba riješiti i s javnim prijevozom na ovom području, jer mještani moraju imati mogućnost odlaziti iz Zagorskih Sela na posao u druge krajeve s javnim prijevozom. Moramo ići u izmjenu prostornog plana i moramo izmisliti turističke sadržaje u općini Zagorska Sela i Hum na Sutli, jer je se radi na projektu Sutlansko jezero, koji je od izrazite važnosti za pokretanje razvoja turizma u Zagorskim Selima i Humu na Sutli – Kolar.


U ime svih gradonačelnika i načelnika obratio se načelnik Kumrovca Robert Šplajt.
– Uvijek je lijepo doći u susjednu općinu Zagorska Sela.  Moram pohvaliti načelnicu koja sa svojom ekipom radi odličan posao i izvlači maksimum iz malog općinskog proračuna. Vjerujem da ćemo iduće godine pokrenuti projekt koji već dugo čekamo, a to je obnova državne ceste Razvor-Zagorska Sela – naglasio je Šplajt.


Saborski zastupnik Marko Vešligaj također je čestitao Dan općine i Dan župe svim mještanima.
– Rezultati se vide jer kada ovako mala općina ima toliko projekata i kada se udvostruči ili utrostruči proračun, onda je to dokaz uspjeha – prokomentirao je Vešligaj.

Općinska priznanja

Dodijeljena su i priznanja Općine. Tako su priznanja primili Željko Taboršak, za književno i dramsko stvaralaštvo, Mihael Preglej, učenik 4. razreda i Noa Aščerić, učenik 7. razreda OŠ Josipa Broza Kumrovec, koji su uključeni u gotovo sve aktivnosti i društvenim događanjima na području općine, posebno u kazališnim predstavama. Dobitnik priznanja za ostvarene sportske rezultate je Josip Brundić, dok je zahvalnicu za promicanje zdravog načina života primila Anka Šumak, a za suradnju u projektima i programima Zagorski vodovod d.o.o.. Prisutne je pozdravio  i župan općine Podčetrtek Peter Misja, a sjednici su prisustvovali zamjenici župana Anđelko Ferek – Jambrek i Jasna Petek te brojni zagorski gradonačelnici i načelnici.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba