NEPROCJENJIVO BLAGO ZAGORSKE POLICIJE: Od kako je stigla u PU krapinsko – zagorsku, iza njemačke ovčarke Abe već je nekoliko uspješnih većih zapljena droge, a njezin vodič Krešimir Hren otkriva nam kako mu je raditi s kolegicom koja mu je toliko prirasla srcu, da mu je sada već prava prijateljica

STRAH I TREPET ZA DILERE: “Aba je vrhunski utrenirana za otkrivanje šest vrsta droga, ali zapravo je prava maza”

Objavljeno: 22.10.2019. zagorjeinternational

Prije točno mjesec dana izvještavali smo o zaplijeni šest kilograma kokaina na graničnom prijelazu Cvetlin, u vozilu njemačkih registracija koje je iz Slovenije ušlo u Hrvatsku. Kokain je pronađen u vozilu marke Audi Q7 njemačkih registracija, kojeg je vozio 49-godišnji hrvatski državljanin s područja Zagreba, a zanimljivo je da u pretragu vozila bio uključen i službeni pas za detekciju droga iz Policijske uprave krapinsko – zagorske, kujica Aba, koja je pozitivno reagirala na prisutnost droge u stražnjem dijelu vozila.
Aba je u zagorsku policiju stigla 20. kolovoza i od tada je postala strah i trepet za dilere, ne samo na području PU krapinsko – zagorske, već i mnogo šire. Trogodišnja njemačka ovčarka rođena je u Sloveniji, 20. studenoga 2016. godine, a prošla je šestomjesečnu obuku u MUP-ovom Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu.
– S njome je tada bila kolegica iz Bjelovarsko – bilogorske županije, no, nakon što su ondje ukinuli radno mjesto vodiča, kolegica je psa vratila, a ja sam preuzeo kujicu. Bio sam s njome na privikavanju, polagali smo ono što je potrebno za dobivanje licence i tada smo mogli početi raditi – otkrio nam je Krešimir Hren (45), vodič službenog psa za otkrivanje droga PU krapinsko – zagorske.

Posebna prehrana

Aba je zadužena za detekciju i otkrivanje droga, a postoji šest vrsta mirisa koje je ona naučila i te mirise i traži. To su marihuana, hašiš, kokain, heroin, ecstasy i speed. Hren je izrazito zadovoljan njezinim dosadašnjim uspjesima.
– Aba je sudjelovala u zapljeni kokaina na stalnom graničnom prijelazu za pogranični promet Cvetlin, zatim marihuane na području Lepoglave, te manjih količina droge na Graničnom prijelazu Macelj. Ona ide čak i na područje drugih policijskih uprava jer neke uprave nemaju službene pse za droge. Dakle, zadužena je za granične prijelaze, ali i za čitavo područje koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska – otkriva nam Abin vodič, kod kojeg kujica i boravi.
– Kod mene doma ima boks, službeni automobil mi je na korištenju 24 sata na dan, tako da smo uvijek zajedno. Aba ima posebnu prehranu, koju dobiva na mjesečnoj razini, no zanimljivo je da voli jesti čak i jabuke i sve ostalo. Na dan pojede oko 400 grama hrane, a moramo biti vrlo oprezni jer se ne smije udebljati. I možda to ne biste to rekli na prvu, ali velika je maza – ističe Hren, koji nam je otkrio i kako, da bi pas postao službeni, odnosno, policijski, nije toliko važna pasmina, a čak ne mora imati ni papire. Svaki pas koji je zainteresiran za igru i koji je zdrav, ima potencijala, međutim, uglavnom su to belgijski i njemački ovčari, a u posljednje vrijeme i njemački ptičari, terijeri i labradori. Cijena takvog psa je između 15 i 30 tisuća kuna kad još nije obučen, a sada kada je sve naučila, za Abu kolege iz zagorske policije kažu kako je – neprocjenjiva.

Sustav nagrađivanja

Obuka je vrlo složena i traje od šest do devet mjeseci, ali se pritom sve svodi na igru. Trenira se poslušnost, usvajanje mirisa, a u sve je uključen sustav nagrađivanja. Takvi psi uglavnom mogu raditi do osam godina, s time da ako su u dobro tjelesnoj formi i imaju dobru kondiciju, radni se vijek može i produžiti. Nakon umirovljenja psa, vodič ga ima pravo zadržati, s time da onda pas dobiva besplatnu hranu dok je živ. Ako pak iz nekog razloga vodič ne može udomiti psa, pas se nekome poklanja, ali onda ta osoba nema pravo na dobivanje hrane za tog psa. No, u 99 posto slučajeva, kaže Hren, psi ostaju kod vodiča. I sam kaže kako nema dvojbe oko toga hoće li zadržati Abu i nakon umirovljenja.
– Naravno, o tome uopće ne dvojim. I prije sam imao psa, bio je star 11 godina, dobio je i licencu, ali je dva puta imao karcinom i morao sam ga uspavati, tako da mi je to bilo vrlo teško – kaže.
Što se tiče imena, službenom psu ostaje ime koje mu je dodijelio vlasnik koji ga je ili prodao ili poklonio policiji.
Osim što su svakog dana zajedno u službi, vodič mora svakodnevno očistiti Abin boks, prošetati je, odraditi s njome trening kondicije, vježbu sakrivanja droge i slično, no, sve to nije mu ni najmanji problem, jer Aba je za njega mnogo više od “kolegice”.
– Zaista je jako dobra, posebna je čak i gledajući ostale službene pse. Ima toliko snage i kondicije da može raditi i do šest sati u komadu. Hrabra je, snažna, brza, vrhunski utrenirana i ima sve odlike službenih pasa – zaključuje Krešimir Hren. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba