U Pregradi predstavljen Erasmus+ projekt “Seniori za baštinu“, vrijedan preko 31 tisuću eura

“Programa za osobe treće životne dobi nedostaje. Osobe treće životne dobi su marginalizirane i trebamo ih vratiti u fokus“

Objavljeno: 11.10.2019. ivanabelosevic

U Galeriji pregradskog Muzeja “Zlatko Dragutin Tudjina”, u četvrtak su u sklopu manifestacije “Dani Erasmusa” ravnatelj Muzeja Davor Špoljar, ravnateljica Općinske knjižnice Krapinske Toplice Nadica Majsec – Kobaš i ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada Draženka Gretić, predstavili Erasmus+ projekt “Seniori za baštinu“.

Četiri ustanove

Radi se o projektu mobilnosti u svrhu učenja za pojedince u području obrazovanja odraslih, financiran sredstvima Europske unije programa Erasmus+. Davor Špoljar je rekao kako je projekt započeo 1. rujna ove godine.
– Riječ je o prvom projektu konzorcija u području obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj od početka provedbe programa Erasmus+, a provodi ga nacionalni konzorcij sastavljen od četiri ustanove u kulturi s područja Krapinsko – zagorske županije. To su Muzej grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina”, Muzej Radboa, Općinska knjižnica Krapinske Toplice i Gradska knjižnica Pregrada. Projekt je ocijenjen s visokih 80 bodova na nacionalnoj razini i odobren mu je iznos potpore od 31.774 eura – istaknuo je Špoljar te dodao kako se u sklopu manifestacije “Dani Erasmusa” tijekom ova tri dana održava preko 3500 programa na razini Europe i svijeta, među kojima je i ovo predstavljanje.

Očuvanje baštine

– Projekt je fokusiran na osobe treće životne dobi, za koje će se kreirati programi na temu kulturne baštine i za to ćemo se pripremiti kroz mobilnosti na koje odlaze djelatnici ustanova po modelu strukturiranih tečajeva i promatranju primjera drugih zemalja. Takvih programa nedostaje u Hrvatskoj i našoj županiji, a znamo da naša populacija stari, da su osobe treće životne dobi marginalizirane i zato ih trebamo vratiti u fokus i posebno istaknuti njihov značaj za očuvanje naše baštine – zaključio je Špoljar.
Projekt se provodi 24 mjeseca, do 31. kolovoza 2021.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba