ZABRINUTI MJEŠTANI: Iako im je prvotno rečeno da će sanacija mosta u Jalšju biti završena do 1. lipnja, u novoj obavijesti stoji da će to biti 1. kolovoza, a roditelji se boje da će se radovi otegnuti, zbog čega će najviše problema imati školarci prilikom povratka u školske klupe

IZ ŽUC-a PORUČUJU: Radovi će biti završeni prije početka nove školske godine, a sve se odužilo zbog obilnih padalina

Objavljeno: 24.07.2019. Jelena Jazbec

Sanacija mosta u Jalšju, u općini Veliko Trgovišće, koja je započela 16. travnja, zadaje sve više muke tamošnjim stanovnicima. Radove izvodi poduzeće Završni radovi “Krešo” iz Krapinskih Toplica, a investitor je Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije, na čijoj internetskoj stranici stoji sljedeća obavijest: “Lokalna cesta L22043 Ravnice – Jalšje, na području općine Veliko Trgovišće, zatvara se za promet od 4. lipnja do 1. kolovoza radi izvođenja radova sanacije mosta na istoj cesti u Jalšju. Za vrijeme zatvaranja navedene ceste, promet se preusmjerava obilaznim pravcem: Ravnice – Dubrovčan – Jezero Klanječko – Martinišće – Jalšje, lokalnom cestom L22043, županijskom cestom Ž2188, državnim cestama D205 i D507 i lokalnom cestom L22041.”
Od mještana doznajemo kako je prvotno bilo rečeno kako će sanacija mosta biti završena do 1. lipnja, no, taj je rok sada produžen za još dva mjeseca. Dodaju i kako je najveći problem što je stari most srušen, a nigdje nije bilo predviđeno da se izgradi barem pomoćni most za pješake.
– Naime, naša djeca iz Jalšja pohađaju Područnu školu u Dubrovčanu, a predviđeno je da će ih školski autobus pokupiti s druge strane mosta. S obzirom na to da oni nemaju kako prijeći most na kojem traju radovi, ukoliko se sanacija oduži, nama je upitan početak školske godine. Ako ne bude drugog rješenja, spremni smo ići u prosvjed, jer ne radi se ovdje samo o djeci. Naši ljudi imaju njive i sada traktorom moraju ići u krug pet kilometara da bi došli do svojih posjeda – kažu mještani.

Neopravdan strah

Iz ŽUC-a pak poručuju kako roditelji nemaju razloga za strah.
– Radovi će biti završeni prije ugovorenog roka izvođenja radova, ujedno i prije početka nove školske godine, stoga je neopravdan strah roditelja da će biti odgođen početak nastave, dodatno iz razloga jer izrada mosta ne utječe na početak školske godine. Prilikom privremenog zatvaranja prometnice radi izvođenja određenih radova, promet se organizira prema lokalnim mogućnostima, te je u ovom slučaju osiguran alternativni obilazni pravac kojim se mogu koristiti svi sudionici u prometu. Vezano uz rokove, to nisu ugovoreni rokovi za završetak radova, već rokovi važenja izdanih Suglasnosti za privremeno zatvaranje prometnice, koje se izdaju na zahtjev izvođača radova i u skladu s ugovornim rokom radova. Za vrijeme izvođenja radova može biti izdana jedna Suglasnost za sve vrijeme izvođenja radova ili može biti izdano više Suglasnosti s različitim rokom važenja, budući da se u nekim situacijama mogu mijenjati privremeni režimi odvijanja prometa, na primjer, ako se radovi planiraju ili mogu izvoditi u više faza, gdje je ponekad potrebno u nekoj fazi zatvaranje prometnice za sav promet, a ponekad je dovoljno organizirati promet jednim prometnim trakom. Također, tehnologija izvođenja radova izrade betonskih monolitnih elementa objekta na licu mjesta usko je vezana uz dinamiku izvođenja radova, sukladno čemu se određuje krajnji rok izvođenja radova, a znatni utjecaj kod izrade mosta na dinamiku izvođenja radova, ima i vodostaj vodotoka – stoji u odgovoru ŽUC-a.

Zemljani radovi

– Za vrijeme izgradnje mosta u Jalšju, bili smo svjedoci izrazito nepovoljnog vremenskog razdoblja, koje je sada iz nas, gdje je radi obilnih padalina u više navrata vodostaj vodotoka bio nepovoljan za izvođenje radova na temeljima i upornjacima za novi most. Ponekad vodostaj ne mora imati utjecaj na izvođenje radova, ako je već objekt u završnoj fazi, ali ako su na izgradnji objekta u tijeku zemljani radovi, utjecaj vodostaja je znatan. Također, jake struje vodotoka imale su za posljedicu da je došlo do oštećenja na privremenim prijelazima uz most, urušavanja građevinske jame te druge nepovoljne utjecaje, što je sve zajedno utjecalo na troškove i na dinamiku izvođenja radova. Iz tog razloga možemo samo apelirati na građane za razumijevanje, a prvenstveno na lokalno stanovništvo, koje je iz prve ruke svjedočilo snazi i utjecaju nabujalog vodotoka. Sami radovi su u završnoj fazi, te kako smo prije naveli, bit će završeni prije početka školske godine, što je u skladu s ugovorenim rokom izvođenja radova – zaključuju u Županijskoj upravi za ceste KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba