U Hrvatskim vodama potpisano 60 ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta na području RH, vrijednih gotovo 55 milijuna kuna

STRATEŠKI OSMIŠLJENO RJEŠENJE GORUĆEG PROBLEMA: Sanirat će se klizišta i na šest županijskih cesta te na nerazvrstanim cestama u 14 zagorskih općina i gradova

Objavljeno: 02.07.2019. zagorjeinternational

U Hrvatskim vodama u Zagrebu potpisano je 60 ugovora o sufinanciranju sanacije 112 klizišta u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost sanacije klizišta je 54.912.883 kune, a Hrvatske vode osigurale su 32.490.687 kuna. Od toga je potpisano 47 ugovora s jedinicama lokalne samouprave, kojima se sufinancira sanacija 96 klizišta, ukupne vrijednosti 40.145.123 kune, od čega su Hrvatske vode osigurale 24.334.389 kuna i 13 ugovora sa županijama, kojima se sufinancira sanacija 16 klizišta, ukupne vrijednosti 14.767.761 kunu, od čega su Hrvatske vode osigurale iznos od 8.156.298 kuna.
Sufinancirat će se i sanacija klizišta na šest županijskih cesta te u 14 jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji. Na potpisivanju su bili ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Tomislav Čorić, ministar graditeljstva i prostornog graditeljstva Predrag Štromar, saborski zastupnici Žarko Tušek, Matija Puh i Marko Vešligaj, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnici i načelnici koji su potpisali ugovore o sufinanciranju sanacije klizišta.

Do 80 posto

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković rekao je kako će najviše sredstava otići kao potpora jedinicama lokalne samouprave.
– Tu je od strane Hrvatskih voda osigurano 30 milijuna kuna, a za županijske ceste 20 milijuna kuna. Ne dajemo svima jednaka sredstva za klizišta, nego onoliko kolike su potrebe na terenu i s obzirom na stupanj razvijenosti općina i županija, tako da taj udio može biti za najnerazvijeniju općinu od strane Hrvatskih voda 80 posto, a kod županija najviše 60 posto. To je jedan početak, jer smo odlukom Upravnog vijeća za ovu godinu osigurali 50 milijuna kuna, a plan je u iduće tri godine za svaku osigurati po 50 milijuna kuna za sanaciju klizišta i vjerujemo da će to biti velik doprinos u smanjenju ovih problema, a sve na dobrobit naših građana – istaknuo je Đureković.
Ministar Čorić kazao je kako su pristupili programu sanacije klizišta od strane Hrvatskih voda jer su u potpunosti svjesni štetnih posljedica klimatskih promjena i stvaranja brojnih problema.
– Mi nismo na razini onih zemalja koje imaju velike štete od klimatskih promjena i nastajanja klizišta, što na godišnjoj razini uzrokuje štetu i do 10 milijardi dolara, ali svejedno imamo puno klizišta i stalno se javljaju nova. Iz tog smo razloga išli u ovaj program od 50 milijuna kuna i drago mi je da su jedinice lokalne samouprave aplicirale i u većem iznosu od ovog, čak 74 milijuna kuna. Zakonom o financiranju vodnog gospodarstva, koji je izglasan u Hrvatskom saboru prošli petak, otvorili smo mogućnost za rješavanje problema klizišta u Hrvatskoj i to mi je drago. Zahvaljujem županima i jedinicama lokalnih samouprava, koji su nas uputili na važnost tog problema – naglasio je Čorić.
Ministar Štromar rekao je kako će klizišta biti i dalje, ali je otvoreno rješenje kako ih sanirati na bolji i jednostavniji način, s manje učešća jedinica lokalne i regionalne samouprave, a s više učešća od strane Hrvatskih voda.
– Zahvaljujem Hrvatskim vodama, što smo vrlo brzo i efikasno posložili model koji je odličan i za koji nitko od gradova, općina i županija nije imao nijednu lošu riječ. Na godišnjem nivou do 50 milijuna kuna, koliko vidimo po ovim prijavama, bit će dovoljno, ali siguran sam da će neki od vas, koji ćete danas potpisati ugovor za sanaciju klizišta, vrlo brzo doći opet, jer ih na vašem prostoru imate još. Posebno su nastradale najsjevernije županije i više od 50 posto zahtjeva je iz tog područja. Najveće klizište koje se dogodilo u povijesti bilo je u Hrvatskoj Kostajnici, kada su ljudima stradale kuće, ali im je u roku od godine dana riješen smještaj i to mi je izuzetno drago – pojasnio je Štromar.

Povijesni dan

Žarko Tušek rekao je kako se dan potpisivanja ovih ugovora, može nazvati povijesnim.
– Vlada Republike Hrvatske osmislila je program od 150 milijuna kuna za trogodišnje razdoblje, a po potrebi je izrađen novi model koji će omogućiti konstantno izdvajanje za klizišta na razini Hrvatskih voda. Danas su potpisani ugovori za sva klizišta za koja je predana dokumentacija na području Krapinsko – zagorske županije i drugih dijelova Hrvatske. To je po prvi puta strateški i kvalitetno osmišljeno uz veliku potporu državne razine. Vlada vodi brigu o svim dijelovima Hrvatske, pa tako i Krapinsko – zagorske županije, a pred nama je daljnja realizacija operativnog programa i sve što se pojavi u kontekstu klizišta, treba odmah prijaviti Hrvatskim vodama, jer novca ima još i bit će ga godinu iza toga. Ono što je pred nama, je kvalitetno osmisliti sjednicu Vlade koja će biti na jesen u Krapini, gdje ćemo još dodatno intervenirati u interesu projekata koji su neophodni za razvoj Krapinsko – zagorske županije – naglasio je Tušek.
Potpisano je šest ugovora za sanaciju klizišta na županijskim cestama koja se nalaze u Krapinskim Toplicama, Tuhlju, Jesenju, Đurmancu, Loboru i Kumrovcu.
– Radi se o projektima u vrijednosti 5.237.000 kuna, koje mi sufinanciramo s 45 posto. Još je 14 naših gradonačelnika i načelnika potpisalo ugovore za sanaciju klizišta na njihovim nerazvrstanim cestama. Mi smo procijenili da su štete na županijskim cestama, zajedno s lokalnim nerazvrstanim cestama, negdje oko 120 milijuna kuna i naravno da je svaka ovakva intervencija i svaki ovakav projekt Vlade Republike Hrvatske preko javnog poduzeća ili preko određenog ministarstva, dobrodošao. Isto tako, važno nam je da znamo da možemo pripremati dokumentaciju, jer je još dvije godine zaredom osigurano po 50 milijuna kuna za sanaciju tih klizišta, ali ono što bi bilo dobro, je da se u sljedećoj financijskoj omotnici omogući da moderniziramo naše županijske ceste, ali i da s druge strane možemo rješavati problem klizišta na županijskim cestama, jer ovo jest velika pomoć, ali još uvijek nedovoljna – istaknuo je Kolar.

– HNS je godinama upozoravao na problem klizišta kojima je sjever Hrvatske posebno opterećen, no tek ulaskom HNS-a u Vladu i naporima ministra Predraga Štromara i saborskog zastupnika Milorada Batinića, našlo se trajno rješenje za taj problem – istaknuo je ovom prilikom predsjednik Županijske organizacije HNS-a KZŽ i jedan od potpisnika ugovora, načelnik Kumrovca Robert Šplajt. Pritom je naglasio kako je riječ o kvalitetnoj mjeri konkretne pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje sredstva za tu namjenu nisu u mogućnosti osigurati u svojim proračunima.

Dodao je kako je vrijednost ugovora za sanaciju klizišta na području Kumrovca od strane Hrvatskih voda 424 tisuće kuna, a sveukupna vrijednost je oko 700 tisuća kuna.
– To nam jako puno znači, jer klizište u Razvoru ne bismo mogli sami financirati, kao i ostala koja smo uspjeli sanirati preko Ministarstva graditeljstva. Još ih imamo nekoliko koje ćemo prijaviti u narednom razdoblju, a bez sredstava Hrvatskih voda, teško da bi jedinice lokalne samouprave to mogle napraviti – rekao je Šplajt.

Najviše klizišta

Grad Pregrada je jedinica lokalne samouprave koja ima najviše klizišta u Krapinsko – zagorskoj županiji.
– Aktivno je 37 klizišta, što na nerazvrstanim cestama, poljoprivrednim parcelama i ona koja ugrožavaju obiteljske kuće i za njihovu sanaciju potrebno nam je 9,3 milijuna kuna. Ovim sredstvima ćemo sanirati klizišta na pet lokacija, koje su više godišnji problem. Dio smo ih sanirali vlastitim sredstvima i nadam se da će ovaj program ići i u budućnosti kako bismo ovaj problem riješili – istaknuo je Vešligaj.
Radoboj je dobio 266.000 kuna za sanaciju dvaju klizišta.
– Drago mi je što je prepoznata naša borba, koja traje još od vremena SDP-ove Vlade, prije svega saborske zastupnice Marije Puh te da je pronađeno cjelovito rješenje za sufinanciranje sanacije klizišta, koja su godinama velika boljka svih gradova i općina u Krapinsko – zagorskoj županiji. Volio bih, a nastojat ćemo to i ostvariti u budućem razdoblju, da se još poveća sufinanciranje Hrvatskih voda u odnosu na jedinice lokalne samouprave, jer znamo kakve proračune imaju općine i gradovi na sjeverozapadu Hrvatske. Dakako, ovo mnogo znači jer radi se o 150 milijuna kuna u naredne tri godine, a velik dio tog novca ide upravo prema Krapinsko – zagorskoj županiji. Stoga zahvaljujem aktualnoj Vladi RH, resornom Ministarstvu zaštite okoliša i Hrvatskim vodama, kao i još jednom našim saborskim zastupnicima, prije svega Mariji Puh, koja je uvelike zaslužna za ovo – zaključio je Topolovec. (ab, ib)



OGLASILI SE PRIOPĆENJEM – Na prijedlog HNS-a Kraljevca na Sutli:

Prijavili klizište na vinskoj cesti u Lukavcu Klanječkom i za njegovu sanaciju dobili 280.000 kuna

Iz HNS-a Kraljevca na Sutli poslali su priopćenje za medije kako je upravo na njihov prijedlog da se sanira klizište vinske ceste u Lukavcu Klanječkom te u suradnji s načelnicom Općine Danijelom Pongrac koja je prikupila svu potrebnu dokumentaciju i prijavila projekt, u utorak u Hrvatskim vodama potpisan ugovor kojim su za sanaciju tog klizišta osigurana sredstva u iznosu od 280.000 kuna.
– Zahvaljujući amandmanu HNS-ovog predsjednika Kluba zastupnika Milorada Batinića na Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, stvoreni su uvjeti za trajno rješavanje problema s klizištima. Radi se o 50 milijuna kuna koji su od ove godine osigurani u Hrvatskim vodama za tu namjenu a dio tih sredstava usmjeren je i u Kraljevec na Sutli. Riječ je o konkretnoj mjeri pomoći jer općine u svojim proračunima taj iznos ne mogu osigurati. Zato sam neizmjerno sretan što na ovaj način možemo riješiti problem klizišta u našoj općini – kazao je predsjednik podružnice HNS-a Kraljevec na Sutli, Zdravko Jemeršić i posebno zahvalio predsjedniku ŽO HNS-a Robertu Šplajtu na potpori u realizaciji tog projekta. (ZI)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba